instant fap

Pogledajte kako izgleda sinija od 10.000 hurmašica

Fejzić je u izjavi za agenciju Anadolija istakao da je pravljenje ovog broda bio jedan od zahtjevnijih projekata koje je ikad radio.

Brod je dugačak 12 metara, četiri metra je visok, a širok je tri metra. Na brodu se nalazi i 16 vesala.

“Ovaj brod je projekat koji je dugo živio u mašti dječaka. Kasnije, nakon što je otkriveno arheološko nalazište u Hutovom Blatu, došao sam na ideju da napravim ovaj brod”, pojasnio je Fejzić.

On je svoju ideju prije dvije godine predočio načelniku opštine Zenica i on ju je odmah podržao, te su radovi na izradi broda počeli.

“Dvije godine sam sve radio sam. Koristio sam drvo, posebne vijke, konopce, razne vrste smole…  U pravljenje broda utrošeno je oko 10.000 KM materijala”, naglasio je Fejzić, dodavši da je brod napravljen od kvalitetnih materijala, te da je njegov vijek trajanja preko 50 godina.

Među projektima na kojima je radio ranije, Fejzić je istakao replike topova i prijestolje bosanskih kraljeva, za koje je vezana i jedna anegdota.
“Kada su me pitali kako znam kako zapravo izgleda to prijestolje, ja sam se zamislio i nasmijao. Odgovorio sam da, kad je svaki ‘hadžo’ u tadašnjoj Evropi imao namještaj, zašto ne bi i naš”, kaže kroz smijeh Fejzić.

Želja ovog umjetnika je da brod ostane u Zenici, a o lokaciji na kojoj bi bio izložen Fejzić već pregovara s lokalnim vlastima.

“Na brodu se nalazi 16 vesala, a treba postaviti i jarbol s konopcima i mrežama. Međutim, kako bi to predstavljalo problem u transportu, dok se ne odredi definitivna lokacija, to neću raditi. Brod je na Sajam, zajedno sa MUP-om, transportovalo još šest preduzeća”, naglasio je Fejzić.

On tvrdi da bi njegov ilirski brod mogao ploviti, no da je za to potrebno izvršiti dodatna ulaganja u njega, poput oblaganja savremenim izolacionim materijalima.

Pogledajte kako izgleda sinija od 10.000 hurmašica

Kako je nastalo deset hiljada hurmašica

Na ovogodišnjem Sajmu OPEN's 2012 izloženo je i posjetiteljima dijeljeno 10.000 hurmašica. Slastičar Mirza Jukan pojasnio je za agenciju Anadolija kako je prvobitno trebalo biti napravljeno 9.999 hurmašica, no da su u posljednjem trenutku kuhari odlučili dodati još jednu, te zaokružiti broj na 10.000.

“Zna se koliko u jednu tepsiju može stati hurmašica, tako da smo prilikom pečenja svaki dan računali, i na kraju dobili konačan broj. Ekipa od sedam žena i ja smo pet dana pravili hurmašice. Utrošili smo otprilike 450 kilograma pekmeza i 15 vreća brašna”, rekao je Jukan.

Hurmašice su bile poredane na siniju promjera pet metara, a redali su ih Jukan i kolegice noć prije otvorenja Sajma.

“Pravili smo smeđe i nekoliko bijelih hurmašica kako bismo mogli dobiti kontrast pri pisanju napisa ‘OPEN's 2012’. Sinija je posebno konstruisana za prošlogodišnju heljdopitu i korištena u na ovogodišnjem Sajmu “, pojasnio je Jukan.

KOMENTARI