instant fap

Pogledajte snimke privođenja uhapšenih u akciji Lutka

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) objavila je snimak današnjeg privođenja uhapšenih u velikoj policijskoj akciji Lutka koja je provedena u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Radi se o istrazi usmjerenoj na rasvjetljavanje najmanje šest neriješenih ubojstava i pokušaja ubojstava u RS i FBiH, nekoliko pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima i čitav niz teških kaznenih djela organiziranog kriminala.

Na pres-konferenciji u zgradi SIPA, direktor SIPA Goran Zubac istakao je da je ovo do sada najopsežnija i najkomplikovanija policijska akcija u BiH, a da su krivična djela za koja se sumnjiče uhapšeni vrlo kompleksna i opasna, što je razlog zbog kojeg policijska istraga traje dugo.

“U najdirektnijoj obradi obuhvatili smo 25 osumnjičenih, a izvještajem o počinjenom krivičnom djelu 43 osobe. To je prva faza, dok će se dalje koordinirane akcije lišavanja slobode novih osoba provoditi nakon sveobuhvatne analize i procjene”, dodao je Zubac i naglasio da će sve uhapšene osobe biti dovedene u službene prostorije SIPA na krim-obradu, a potom će biti predate Tužilaštvu BiH.

“Na ovaj način stvorili smo pretpostavku da dođemo i do dodatnih dokaza o drugim teškim krivičnim djelima na teritoriji Istočnog Sarajeva i Sarajeva, za koja postoje indicije da su djelo ove zločinačke organizacije, što će ujedno biti i njen kraj”, naveo je Zubac.

U dugo pripremanoj akciji Lutka angažovano je oko 400 pripadnika policijskih agencija, od čega je 150 policijskih službenika MUP-a RS-a (Uprava krim-policije, Specijalne jedinice, CJB-ovi Istočno Sarajevo, Bijeljina i Trebinje). Krivična djela za koja su sumnjiče uhapšene osobe u velikoj mjeri su opterećivala MUP RS-a i druge policijske agencije i očekujemo da će tokom krivičnog postupka protiv njih doći do potpune istine o brojnim, do sada nerazjašnjenim, krivičnim djelima na prostoru Istočnog Sarajeva, saopćeno je iz policije RS-a.

KOMENTARI