instant fap

Planinarska šetnja – Pohod na Mulež

U okviru obilježavanja Dana općine Sanski Most, sutra će na planini Mulež biti obilježena sedamnaesta godišnjica pogibije pukovnika Osmana Porića iz Travnika. Komandant Porić  je odlikovan  najvišim armijskim priznanjem „Zlatni ljiljan“, a život je izgubio 11. oktobra 1995, godine, u posljednjim ratnim dešavanjima nakon oslobođenja gradova u Bosanskoj Krajini. Pukovnik Porić je tokom ratnog perioda bio u štabu travničke 312 brigade, a potom je unaprjeđen za komandanta 708 brigade na čijem je čelu i poginuo.

Bio je prvi ispred svojih boraca probijajući se na planini Mulež, gdje ih je čekala neprijateljska zasjeda. Na spomen obilježju podignutom u  pomen komandanta Porića, sutra će u 13 sati biti održan i sat historije na kojem se  očekuje  prisusvtvo boračkih i općinskih  delagacije iz Sanskog Mosta,  Ključa, Travnika i Novog Travnika, kao i članova uže porodice komandanta Porića.
Kao i prethodnih godina, sutra će biti organiziran i tradicionalni planinarski pohod na ovu planinu, čime će sanski planirani i njihovi gosti odati počast svim pripadnicima Armije Rebulike  BiH koji su svoje živote dali za slobodu Sanskog Mosta. Kako su nas informisali iz Planinarskog ekološkog udruženja „Kanjon“, okupljanje planirana je zakazano kod benzinske pumpe „Čavkunović“ u 10 sati, odakle će biti organiziran prevoz do sela Podovi.
Obilježavanje datuma pogibije komandanta Osmana Porića i ove godine organizira  Javna ustanova „ Kult media“  i Planinarsko ekološko udruženje „Kanjon“, pokrovitelj je općina Sanski Most, a svoj doprinos u organizaciji ovog događaja daće i mnoga sanska udruženja i preduzeća.

 

KOMENTARI