instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Položeno cvijeće povodom Dana državnosti i 17. VKB

Položeno cvijeće povodom Dana državnosti i 17. VKB

Polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana, te na turbe generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, danas je u Sanskom Mostu obilježen 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, te dan osnivanja 17. Viteške Krajiške brigade.

Prisutne boračke i općinske delegacije najprije su posjetile turbe generala Mehmede Alagića u Fajtovcima, gdje su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast legendarnom komandantu, te su se podsjetili na njegov ratni put u odbrambeno – oslobodilačkog ratu koji je proveo na čelu 7. Korpusa, u čijem je sastavu bila i 17. Viteška Krajiška brigada.

Ova armijska jedinica je u godinama koje su uslijedile bila udarna pesnica Armije RBiH, borila se na skoro svim ratištima u zemlji, a za svoje zasluge odlikovana je i najvišim ratnim priznanjem – ordenom „Zlatni ljiljan“.

Sedamnaesta je, svojim borbenim djelom, doprinijela tome da se očuva Bosna i Hercegovina kao država i njeni bivši pripadnici mogu biti ponosni na svoje herojsko djelo. U ime boraca ove proslavljene jedinice Armije RBiH prisutnima se obratio nekadašnji oficir, Munir Talić. 

Delegacije su potom položile cvijeće i na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta, te se učenjem fatihe i minutom šutnje prisjetili svih onih koji su ugradilli svoje živote u temelje slobodne BiH. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je kako je 25. novembar na dvostruki način zlatnim slovima upisan u historiju bosanskohercegovačke državnosti.

Bosna i Hercegovina sutra slavi Dan državnosti, 77. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije, koja je potvrđena na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Zbog toga je ovo najznačajniji dan u historiji naše domovine, koji se ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije ne obilježava na svečaniji način, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

KOMENTARI