instant fap

Posjeta bivšem logoru “Krings”

Okupljanjem ispred hale Krings, bivši logoraši i mještani Starog Majdana obilježili su dvadesetu godišnjicu progona iz njihovih domova.

Organizatori ovog okupljanja bili su udruženje logoraša općine Sanski Most te mjesna zajednica Stari Majdan. U ovo vrijeme, 1992. Godine započeo je široki napad srpskih snaga na Stari Majdan, ali i susjedna sela, Staru Rijeku, Briševo i Batkovce. Tom prilikom najveći dio mještana prognan je iz svojih kuća, veliki broj stambenih objekata je uništen ili spaljen. Najveći zločin počinjen je u selu Briševo, gdje je samo u jednom danu ubieno više od osamdeset ljudi. Muškarci, žene i djeca iz Starog Majdana zatočeni su u halu Krings, koja je bila jedna vrsta koncentracionog logora za građane nesrpske nacionalnosti.

U ovu proizvodnu halu zatvarani su Bošnjaci i Hrvati i iz drugih dijelova općine Sanski Most, a sam pomen njenog imena svima je ledio krv u žilama. Na ovom mjestu građani su doživljavali traumatične trenutke, žena i djeca su odvajani od muških članova porodica te potom transportovani na teritorije pod kontrolom Armije RBiH. U hali „Krings“ bila su svakodnevna maltretiranja i fizička zlostavljanja, pa i ubistva zatočenika. Najveći broj njih je potom transportovan u koncentracioni logor Manjača. Prisutnima se na ovom mjestu obratio glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, a Hamdija Ražić je ispred mještana Starog Majdana podsjetio na period kada su proživljavali najteže dane. Prisutnima se obratio i načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakavši kako hala Krings i ostala stratišta iz perioda agresije moraju biti trajno svjedočanstvo na zla vremena. Poslije posjete hali Krings, prisutni su posjetili i mjesnu zajednicu Stari Majdan, gdje su položili cvijeće na spomen obilježje u centru ovog mjesta koje se nalazi u završnoj fazi izgradnje.

KOMENTARI