instant fap

Kamen temeljac za izgradnju džamije

Na lokalitetu Zalihovac, u Starom Majdanu, danas je svečano postavljen kamen temeljac za ponovnu izgradnju džamije koja je porušena tokom agresije na našu zemlju.

Ovome događaju prisustvovali su predstavnici društveno političkog života Sanskog Mosta te veliki broj mještana Starog Majdana. Nekada, u prošlosti, u Starom Majdanu postojao je veliki broj džamija. One koje su vremenom preostale srušene su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Jedan od takvih vjerskih objekata je i džamija u Zalihovcu koja je, prema historijskim izvorima, izgrađena 1859. godine i dugo vremena služila je mještanima ovog dijela Starog Majdana. Među Majdancima se vremenom rodila ideja o obnovi ovog sakralnog objekta, a inicijativu su pokrenuli mještani koji žive i rade u inozemstvu.

Formiran je građevinski odbor, na čelu sa Hasanom Paunovićem, a mnogobrojni Majdanci iskazali su spremnost da finansijski pomognu izgradnju džamije. Glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, istakao je zadovoljstvo što se obnavlja ovaj vrijedni vjerski objekat, a posebno time što je inicijativa potekla od mlađih mještana Starog Majdana, od kojih veliki broj njih danas žive i rade u inostranstvu. Prisutnima se obratila i ministrica finansija u Vladi USK, Azemina Helić, istakavši kako će kantonalna vlada inicijalnim sredstvima u iznosu od hiljadu maraka pomoći obnovu džamije.

Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, naglasio je da će lokalne vlasti na čelu s njim pružiti snažnu materijalnu podršku ovom projektu te je graditeljima zaželio uspjeh. Kamen temeljac za izgradnju džamije u Zalihovcu položio je Hasan Kadić, koji je vlastitim sredstvima do sada finansirao izgradnju temelja ovog objekta. Radi se o Majdancu koji živi i radi u Švajcarskoj i u proteklom periodu finansijski je pomogao realizaciju niza projekata u ovom mjestu. Džamija u Zalihovcu biće građena u skladu s nekadašnjim izgledom tog vjerskog objekta, s drvenom munarom i izgledom objekta u vidu stare bosanske kuće na četiri vode.

KOMENTARI