instant fap

Prijedorski zločinac u srcu Romanije

Prijedorski zločinac u srcu Romanije

Kult ratnih zločinaca nije u Republici Srpskoj ništa novo, no ima mesta gde je dobio i administrativnu podršku. Ovog puta se put za veličanje haškog optuženika pobrinula opština Sokolac. Naime, jedna od ulica u ovom romanijskom gradu nosi ime Sime Drljače.

 

Radi se o prilično reprezentativnoj ulici, koja vodi na Vojničko groblje, mesto svake veće patriotske manifestacije. Mada ne postoji nijedna tabla s njenim imenom, stanovnici Sokoca složno su nam potvrdili da nosi ona ime Drljače. Potvrdu smo dobili i na računu jedne od prodavnica koja se ovde nalazi, a i sama ju je opština u svojoj zvaničnoj prezentaciji stavila na popis gradskih ulica.

 

Da podsetimo sokolačke vlasti očigledno neupućene u ratna zbivanja u udaljenim delovima RS-a: Simo Drljača bio je ratni šef prijedorske policije, te član Kriznog štaba. Najpoznatije Simino delo bila je mreža zloglasnih logora: Omarska, Keraterm i Trnopolje. Smatra se idejnom ocem masakra na Korićanskim stijenama. Optužnica podignuta protiv njega u Hagu spominjala je i napade na civnilno nesrpsko stanovništvo u opštini, a Drljaču i njegovog kolegu iz Kriznog štaba, Milana Kovačevića teretila je za zločin genocida.

 

Mada presuda u slučaju Drljača nikad nije izrečena, kao u slučaju “Kvočka i drugi”, gde je utvrđeno kao činjenica da je upravo prvi čovek prijedorske policije osnovao logor Omarska 30. maja 1992. godine. Valja ovde pomenuti i da je šef Kriznog štaba Milomir Stakić bio osuđen na 40 godina zatvora.

Nekoliko detalja iz Drljačine biografije predodredio ga je za ulogu sokolačkog heroja.

 

Glavna njegova zasluga je „herojski otpor” koji je pružao snagama SFOR prilikom hapšenja. 10. jula 1998. Drljača je opkoljen zajedno sa starijim sinom i šurakom u mestu Gradina kod Prijedora. Pokušavao je da se od međunarodne pravde odbrani pištoljem, a kao eezultat toga je ubijen od strane pripadnika SFOR.

 

Njegovoj sahrani navodno je prisutstvovao čak 20.000 sugrađana, ukljujuči sve viđenije političare RS-a. Tom prilikom, Drljača je dobio i Orden Karađorđeve zvezde prvog reda, a uskoro nakon toga: sokolačku ulicu.

 

Osim ometanja međunarodnih snaga u radu, Sim Drljača je bio uspešan i u sprečavanju rada Haškog tribunala u opštini Prijedor, čime je pridobio dodatne simpatije na Sokocu. Odavno je naime poznato da je Romanija dugo iza rata pružala sigurno utočište haškim beguncima i stoga se često nalazila na meti međunarodnih snaga.

 

Račun bez krčmara: Fiskalni zlikovac

Tako je sadašnji načelnik opštine Sokolac i najmoćniji lokalni političar Milovan Cicko Bjelica (SDS) doživeo tokom svoje karijere stanovite neprijatnosti kao jatak Radovana Karadžića. Odlukom OHR-a 2003. godine smenjen je s funkcije predsednika Skupštine opštine Srpsko Sarajevo, godinu dana kasnije je mesec dana proveo u pritvoru SFOR-a (tog istog kojemu se Drljača herojsku suprostavio).

 

Bio je pritvaran i zbog nezakonitog podizanja kredita za predizbornu kampanju SDS-a. Deo tih sredstava je navodno iskorišten za finansiranje mreže podrške Kardžiću. Bjeličin afinitet prema Drljači ne bi dakle trebalo da nas čudi. Zabrinjava ipak izostanak bilo kakve rekacije javnosti na ime sokolačke ulice. Iako je prošlo 18 godina od kraja rata, slavljenje zločinaca još uvek prolazi nezapaženo.

 

(e-novine.com)

KOMENTARI