instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

Pripadnici policije prilikom alkotestiranja su u obavezi koristiti nove usnike

Pripadnici policije prilikom alkotestiranja su u obavezi koristiti nove usnike

Pripadnici MUP-a USK-a posljednjih dana vrše pojačanu kontrolu alkoholiziranosti vozača i prekoračenje dopuštene brzine, te pozivaju građane da ako piju ne sjedaju za volan.

Naime, područje grada Bihaća, ali i Unsko-sanskog kantona posljednjih mjeseci zahvatio je negativan trend povećanog broja saobraćajnih nesreća. Osim neprilagođene brzine i loše putne infrastrukture, jedan od uzroka saobraćajnih nesreća jeste i upravljanje motornim vozilima pod uticajem alkohola.

U cilju prevencije nastanka saobraćajnih nesreća pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a, na području Bihaća posljednjih sedmica vrše pojačanu kontrolu saobraćaja, s naglaskom na alkotestiranje.

Ovakav potez MUP-a USK je pohvalan, međutim mnogi građani tvrde kako su primijetili da policajci koji vrše alkotestiranje ne koriste nove (neotpakovane) usnike za alkotest.

Takva praksa nije dozvoljena jer je prvenstveno nehigijenska i prijeti prijenosu različitih vidova oboljenja, a iz MUP-a USK-a kažu da su policajci obavezni otvoriti usnik pred licem nad kojem vrše alkotestiranje.

– Pripadnici policije prilikom alkotestiranja su u obavezi koristiti nove odnosno neotpakovane usnike, tj duzni su ga otpakovati pred licem koje alkotestiraju, kaže za ABC.ba portparol MUP-a USK-a Ale Šiljdedić.

Ukoliko policajac odbije koristiti novi usnik prilikom alkotestiranja žalba na postupke u ovim slučajevima može se uputiti rukovodiocu, tj. komandiru policijske stanice, odnosno Odsjeku za unutrasnju kontrolu MUP-a USK, ističu iz MUP-a.

Također je primjetan i problem puštanja lica, za koja se utvrdi da upravljaju vozilom pod uticajem alkohola nakon alkotestiranja, koja nakon oduzimanja vozačke dozvole nastavljaju prometovati u saobraćaju. Ovakva praksa ne ide u prilog preventivnom djelovanju, pa se prema tome ona svodi na puko novčano kažnjavanje bez stvarnih efekata na sigurnost saobraćaja.

abc

KOMENTARI