instant fap

Prvi radni dan bh. srednjoškolaca: Anita Šušnja u našoj redakciji

Prvi radni dan bh. srednjoškolaca: Anita Šušnja u našoj redakciji

Više od 1.000 srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine jutros je otišlo na posao.

Njima će to biti prvo radno iskustvo, a vrata su im, na jedan dan, otvorile brojne institucije i poduzeća, u okviru Projekta ”Socijalni dan” koji devetu godinu provodi Udruženje ”Infohouse”.

Među nestrpljivim srednjoškolcima bila je i Anita Šušnja, učenica drugog razredaKatoličkog školskog centra, a čekala je ekipu portala Radiosarajevo.ba. Naime, Anita danas provodi dan u našoj redakciji, a već je objavila i svoje prve tekstove.

Da li će ovaj dan Anitu inspirirati i u odabiru fakultetskog obrazovanja? Mlada djevojka kaže:

“Prije svega, projektom ‘Socijalni dan’ mojim vršnajcima i meni su se otvorila mnoga vrata. Sretna sam jer sam danas upravo na portalu Radiosarajevo.ba, jer čim sam ušla u redakciju, shvatila sam da će to biti odličan dan. Uz urednice i kolege, uspjela sam objaviti i svoje prve tekstove. Odlično iskustvo!”

Projekt se realizira u 40 gradova, a srednjoškolci su nakon jutrošnjeg okupljanja na gradskim trgovima krenuli u banke, muzeje, ministarstva, a ove godine projektu se odazvala i Britanska ambasada.

Koordinatorica projekta Dalila Hadžić kazala je da projektu svake godine podršku pruže brojne državne institucije i privatna poduzeća, ali i nevladin sektor.

Smatra da je to pokazatelj koliko su projekti ovog tipa značajni i potrebni mladim ljudima.

“Moramo se ujediniti i pomoći našoj omladini da ih zadržimo u državi i ponudimo im bolje sutra”, istaknula je Hadžić.

Mišljenja je da jedan radni dan učenicima može pomoći da odluče o svom životnom pozivu, a osim toga postoji mogućnost nastavka volontiranja tokom raspusta.

Učenici će za danas dobiti dnevnice koje će biti uplaćene u fond ”Socijalni dan”, a iz kojeg će biti finansirani projekti za unapređenje lokalne zajednice.

KOMENTARI