instant fap

Radivojeviću privremeno oduzet potpis

Vlada Federacije BiH danas je, nakon duže pauze, održala redovnu sjednicu obradivši čak 58 tačaka dnevnog reda.

Desnica Radivojević, razriješeni federalni dopremijer i ministar prostornog uređenja, od danas, pa do okončanja postupka pred Ustavnim sudom FBiH, ne potpisuje akte iz nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja. Te ovlasti date su Adnanu Efendiću, sekretaru federalnog Ministarstva prostornog uređenja. Ovo je propisano današnjim rješenjem Vlade FBiH.

Vraćaju dug penzionerima

Podsjetimo da je predsjednik FBiH Živko Budimir 22. juna donio odluku kojom je prihvatio Radivojevićevu ostavku, a s tom odlukom tad se nisu složili premijer Nikšić i ministar Radivojević. U međuvremenu je Budimir zbog nepoštivanja odluke o smjeni Radivojevića zatražio rješavanje spora pred Ustavnim sudom FBiH, gdje još nije donesena konačna odluka. Paralelno s tim, Radivojević se tužbom protiv Budimira obratio Općinskom sudu Sarajevo. Ovaj sud donio je prvostepeno rješenje u kojem se proglasio nenadležnim.

Vlada Federacije danas je, između ostalog, utvrdila prijedlog zakona kojim se konačno jasno i precizno određuje način otplate duga od skoro 181 milion KM prema Federalnom zavodu PIO/MIO. Prema ovom prijedlogu, dug nastao prije nekoliko godina Vlada će Zavodu isplatiti u deset rata počev od 2012. godine. Rješenje ovog dugovanja bilo je jedan od uvjeta za realizaciju novog aranžmana sa MMF-om. U cilju provođenja mjera stand-by aranžmana sa MMF-om i usklađivanja visine penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima sa planiranim sredstvima za ove namjene u budžetu FBiH za 2012, Vlada je donijela odluku kojom je isplatni koeficijent za povoljnije penzije utvrđen u visini od 1,485, koliko je iznosio i dosad. Danas je utvrđen nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, kojim se, između ostalog, predviđa  osnivanje odjeljenja za prvostepeni postupak instituta u Goraždu i Orašju, preciznije i jasnije reguliše plaćanje troškova medicinskog vještačenja za oblast penzijskog i invalidskog osiguranja.

– Propisano je da će, do dana stupanja predloženog zakona na snagu, Federalni zavod penzijsko-invalidskog osiguranja izvršiti plaćanja institutu za izvršena medicinska vještačenja prema važećem cjenovniku usluga instituta, a o čemu će zaključiti ugovor, saopštili su iz Vlade FBiH.

Sporazum o terminalima

Donesena je i odluka kojom je omogućeno da JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo prenesu na JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar 1.068.729,27 KM kao razliku izvršenih ulaganja za izradu prometne studije izvodljivosti i studije utjecaja na okoliš brze ceste Lašva – Vitez – Donji Vakuf, a s Cesta FBiH na Autoceste FBiH prenesena je razlika izvršenih ulaganja za izradu prometne studije izvodljivosti autoceste Tuzla – Orašje u iznosu od 1.131.876,55 KM. Vlada FBiH je dala suglasnost za Sporazum o terminalima, koji potpisuju Vlada FBiH, Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo i Energopetrol d. d. Sarajevo radi rješavanja svih otvorenih pitanja u vezi sa terminalima tečnih goriva. Današnji rad Vlade ničim nije pokazivao da je u Federaciji prisutna kriza vlasti zbog koje je pokrenut niz sudskih procesa, smjene parlamentarnih rukovodstava, zatražene ostavke i smjene…

BINASU OSIGURATI KREDIT

Vlada FBiH danas je, nakon što je prihvatila informaciju o stanju u bugojanskom Binasu, ocijenila osnovanim i opravdanim da se kod Union banke, posredstvom UNIS Group, obezbijedi kreditno zaduženje od 500.000 KM, kojim će se ovoj firmi omogućit realizacija postojećih ugovora i stabilizacija na duži period. Oko 90 radnika Binasa danas je protestovalo ispred Vlade FBiH, a dio njih je i razgovarao sa premijerom Nerminom Nikšićem. U tom razgovoru je i dogovoren način osiguranja kredita od pola miliona KM, potreban za realizaciju dva poslovna ugovora. Dogovoreno je, kako prenosi Fena, da Direkcija za namjensku industriju i Binas naprave plan sanacije ove firme.

KOMENTARI