HomeVijesti

Španija se zadužila za 3,5 milijardi eura

Da li se na Kosovu dogodilo ono što se moralo dogoditi nakon Vučićevih izjava?

Španija je danas uspješno prodala 3,56 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom vraćanja za 12 i 18 mjeseci, zaduživši se pritom po znatno nižoj cijeni i za iznos veći od planiranog.

Prosječna kamatna stopa na trezorske zapise s rokom vraćanja za godinu iznosila je 3,918 posto i znatno je niža u odnosu na 5,074 posto, koliko je bila na prethodnoj sličnoj aukciji, održanoj u junu. Potražnja je poboljšana u odnosu na prethodnu aukciju i bila je za 2,23 puta veća u odnosu na ponudu.

Za trezorske zapise s rokom dospijeća za 18 mjeseci prosječna je kamatna stopa također smanjena, i to na 4,242 posto, nasuprot 5,107 posto na aukciji u junu. Iako nešto slabija u odnosu na prethodnu aukciju, potražnja je bila za 3,66 puta veća u odnosu na ponudu.

Za današnju aukciju vlada u Madridu planirala je novo zaduženje do najviše 3,5 milijardi eura. Iako smanjeni, troškovi zaduživanja Madrida i dalje su na visokom nivou, jer ulagači nisu impresionirani novim krugom mjera štednje čiji je cilj smanjiti budžetski manjak i izbjeći potrebu za sveobuhvatnim paketom zajmova za spas te zemlje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0