instant fap

Ramazanska čestitka Reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine Mustafa ef.Cerić uputio je danas ramazansku čestitku u kojoj je istakao važnost mjeseca posta.

Naglasio je da je ramazan najbolji kućni ljekar, koji nam dolazi kući da nam liječi dušu postom, da nam probudi dušu sehurom, da nam obraduje dušu iftarom, da nam osvježi dušu teravijom, da nam omekša dušu zekatom, da nam otvori dušu razgovorom, da nam očisti dušu od mržnje i pakosti, da nam izliječi dušu od pohlepe i oholosti, da nam opere dušu od grijeha i pokvarenosti.

– Sretan je onaj koji se u ramazanu odazove Allahovom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku-komšiji. Braćo i sestre, dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudi suosjećanje prema onima koji su gladni, koji trebaju našu ljubav i pažnju, rekao je Cerić.

Cerić je muslimanima i muslimankama poželio da ramazanski ibadeti osnaže u nama volju za istinom, pravdom i međusobnim povjerenjem, “te da nas Bog osposobi da volimo brata i da mu oprostimo ako je prema nama grijeh počinio i da nas obdari snagom da od brata oprost tražimo ako smo mi prema njemu pogriješili”, prenosi MINA.

Uputio je molitvu Bogu da nas pouči da vidimo dobro koje je ispred nas, a ne zlo koje je iza nas, “nauči nas da govorimo lijepe riječi jedni drugima. Uputi nas, Bože, da nađemo otvoreni put do srca našega brata, pokaži nam, Bože, znak Tvoje milosti koja će nas voditi do milosti našega brata”.

– Allahu Milostivi, obaspi nas bereketom Tvoje milosti,Tvoje upute i Tvojeg oprosta koji si obećao onima koji se raduju u ibadetima mjeseca ramazana. S uvjerenjem da će nam mjesec ramazan donijeti Allahovu milost i oprost, od srca svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane ramazana, ramazan šerif mubarek olsun!, molitva je reisu-l-uleme Mustafe e.f Cerića.

Današnjim zalaskom sunca nastupa prvi dan ramazana. Sutra, u petak 20. jula, 2012. miladske godine je, prvi sehur ovogodišnjeg posta u 1433. hidžretskoj godini, i ovo je 1431. ramazan otkako je Allah, dž.š. objavio: “Vi koji vjerujete neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni (Bakare, 179)”.

Klix.ba

KOMENTARI