instant fap
Naslovnicainmedia danas

Reagiranje Lagera na iznošenje neistina u javnosti 

Reagiranje Lagera na iznošenje neistina u javnosti 

Poštovani,

U posljednjih se nekoliko sedmica u javnosti iznose neistinite informacije od strane pojedinaca i grupa na društvenim mrežama, te  u raznim elektronskim i printanim medijima. Njihova je jasna namjera je da optužujući društvo Lager d.o.o. Posušje, istom nanesu štetu, istovremeno stvarajući kod građana Sanskog Mosta, pa i cjelokupne javnosti u BiH, negativnu sliku od društvu Lager d.o.o. Posušje. Nadalje, naše društvo je pod svakodnevnim nadzorom raznoraznih inspekcija (kako nadležnih, tako i nenadležnih), a sve zbog prijava ili bolje reći hušakanja pojedinaca i grupa, koji iznose čitav niz neistinitih navoda kako bi načinili štetu Lager-u.

Često se ovih dana na raznim medijskim platoformam može čuti da je, citiramo: „2015. godine data koncesija privatnoj firmi“, čime se želi stvoriti prercepcija kod slušatelja i gledatelja  kao da se nešto loše dogodilo, a upravo suprotno društvo Lager je na potpuno legalan način dobilo predmetnu koncesiju, kao i većina drugih koncesija u  Unskosanskom kantonu, koje  su date privatnim društvima. 

Ono što želimo istaknuti da je društvo Lager, usporedno sa drugim rudnicima uglja u Bosni i Hercegovini, posluje odlično, što je sve rezultat predanog i neumornog rada, konstantnog ulaganja, kako u ljudske resurse, tako i opremu i postrojenja, a iznad svega poštujući zakonsku regulativu. Međutim, postoje različite interesne skupine kojima je Lager „trn u oku“, te isti ne mire sa činjenicom da Lager posluje odlično, odnosno istima Lager nije smetao kad je se počinjalo s radom 2015 . godine pa do nazad par godina,  kada je Lager u rudniku ima kostantna ulaganja bez da se ostvario ikakav profit.

Moramo primjetit da se kroz medijske natpise povlači i sitagma “prenijeta koncesija“, što je neistinita i zlonamjerna informacija, jer je koncesiju Lageru ostvario prvo na osnovu peticije građana iz okolnih sela, oko rudnika, a zatim jednoglasne odluke OV Sanski Most, pa na kraju i odluke Vlade kojom se ova koncesija i eksploatacija proglasila od općeg interesa. Dakle, nikakav “prijenos koncesije“ se nije desio, upravo suprotno, Lager je stekao koncesiju na zakonit način i poštujući sve propisan procedure, a što su pravovomoćnim odlukama potvrdili sudovi.

Još jedan u nizu neistina i obmana je slijedeća izjava: “Lager ne radi prema projektima, niti ima odobrenu eksploataciju“, a za koje izjave moramo istaknuti da nanose Lageru ogromnu financijsku i reputacijusku štetu, te će za takve izjave pojedinci biti tuženi za klevetu. Naglašavamo da  Lager, od samog početka poslovanja u rudniku, ima sve potrebne dozvole, urađene, revidirane i odobrene projekte pa tako i upotrebnu dozvolu za rudnik.

Slijedom svega navedeno, naprijed smo pobrojali samo neke od neistina iznesenih zadnjih mjeseci, a za sve njih, kao i ostale dezinformacije koje se šire po medijima,  naši odvjetnički timovi pokrenuli tužbe za klevetu i naknadu štete protiv neodgovornih i zlonamjernih pojedinaca, a sve kako bismo obranili  reputaciju našeg društva, i stali jednom u kraj blaćenju imena našeg društva.

Na kraju želimo istaknuti da Lager već dugi niz godina ima partnerski i prijateljski odnos sa svojim sugrađanima u Sanskom Mostu i šire, na način da smo uvijek spremni podržati projekte mjesnih zajednica i pojedinaca sufinancirajući razna infrastrukturna ulaganja, kulturne i sportske manifestacije, pa i vjerske objekte, te nećemo dozvoliti da nam pojedinci svojim lažima narušavaju do sada uspostavljenu korektnu saradnju. 

Napominjemo, da ćemo učiniti sve da se nosioci ovakvi organiziranih, klevetničkih aktivnosti odgovaraju pred sudovima, a o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost.

S poštovanjem,

Posušje, 03.10.2023. godine

KOMENTARI