instant fap

Robot napravio minus 440 miliona $

Njujork — Volstrit je u šoku poslije graške u softveru za automatsko trgovanje (robot) koja je brokerskoj kući za manje od sat vremena napravio  gubitak od 440 miliona dolara.

Nemilosrdna trka brokera za što bržu kupovini dobila je na Vol Stritu svoju prvu žrtvu, piše Los Anđeles tajms.

“Najt kapital grupa”, broker koji upravlja sa skoro 11 odsto trgovina akcija kompanija u SAD, je u opasnosti od kolapsa, nakon što je softver greškom izdao milione naloga za trgovinu na berzi. Ova kompanija je tako izgubila 440 miliona dolara za manje od sat vremena, što je skoro četiri puta više od profita koju je kompanija imala prošle godine.

Kako je izvršni direktor Najt kapitala rekao greška je u stvari “veliki bag” u računarskom sistemu. Pošto su vidjeli šta je graška u softveru uradila, ključni klijenti ovog brokera su prekinuli saradnju sa njim zbog bojazni da bi greška mogla opet da se pojavi.

Javnost je sada zabrinuta da bi oslanjanje na trgovanje koje vodi kompijuterski softver, koji u jednoj sekundi izdaje nekoliko naloga za prodaju i kupovinu akcija, moglo dovesti do velikog kraha u trgovanju akcijama.

Duhovi u mašini su van kontrole. Postoji sve više problema a mi nismo u stanju da to popravimo”, rekao je Leri Tab, izvršni direktor Tab Grupe.

Ovaj softver za trgovinu koji si popularno naziva robotom je osposobljen da izvršava seriju naloga za koje bi običnom brokeru trebali dani.

KOMENTARI