instant fap

SDA o suradnji sa privrednicima

Sanski privrednici iskoristili su poziv Načelnika općine i rukovodstva SDA da otvoreno prodiskutuju na održanom sastanku u gradskoj vijećnici o privrednom ambijentu Sanskog Mosta i načinu unapređenja istog.

Nakon uvodnih riječi predsjednika SDA Sanela Mahića o planiranim aktivnostima u narednom mandatnom periodu i predstavljanja plana i programa općinskog načelnika dr. Mustafe Avdagića, privrednici su dali svoje prijedloge i sugestije na izneseno, ali se i kritički osvrnuli na dosadašnji način komunikacije na relaciji: privrednici – Općina.

Značajnu prepreku u snažnijem angažmanu lokalnih poduzeća na realizaciji projekata infrastrukture predstavljaju komplikovane procedure Zakona o javnim nabavkama istakao je Velid Dizdarević, koji je pored toga naglasio i problem dinamike naplate potraživanja za izvedene radove.

Nedostatak razumijevanja od strane općinske administracije za promptnim djelovanjem u izdavanju neophodne dokumentacije i dozvola za proširenje djelatnosti istakao je Alen Šabanović, kao i neprimjerenu visinu komunalnih i administrativnih općinskih taksa.

Mevlida Deumić, šef službe za privredu pojasnila je da je 90% sugestija od strane tadašnje Asocijacije privrednika pri donošenju Odluke o visini navedenih taksa uvaženo.

Također je istakla da je u fazi izrade nova Odluka o navedenim taksama, te da će u fazi nacrta usvajanja istih privrednici i svi drugi zainteresirani moći uzeti učešće.

Formiranje Općinskog fonda za razvoj privrede treba da bude jedan od prioritetnih zadataka općinske vlasti istakao je Ilfad Ičanović, ali pri tome naglasivši da je najveći problem privrede u cjelokupnoj državi nedostatak adekvatnih instrumenata naplate potraživanja, te da je ključna stvar donošenje državnog zakona koji bi uredio ovu oblast.

Ismet Salešević je pohvalio inicijativu općinskog načelnika ali i SDA kao vladajuće stranke, za ovakav vid komunikacije sa privrednicima, te izrazio nadu da će ubuduće ovo postati redovita praksa.

Općinski načelnik se zahvalio na upućenim sugestijama i primjedbama, te iskazao nadu da će novoformirani Općinski privredni savjet raditi punim kapacitetom a svi zaključci ovog tijela će biti razmotreni i uvršteni u strateška dokumenta Stranke demokratske akcije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na danas održanom sastanku predstavnika lokalne vlasti i poljoprivrednih proizvođača razmatrano je stanje u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji na području Općine Sanski Most.

Nermin Trožić je iznio opaski i sugestija  i nedostataka po pitanju saradnje lokalne vlasti sa poljoprivrednicima, s posebnim osvrtom na nepostojanje certificiranih klaonica na području općine.

Takođe je ispred SDP-a zatražio da se  pijaca izmjesti iz lokaliteta Mahala na područje desne obale što je većina prisutnih žustro odbila. Svi su se jednoglasno složili da najveći problem leži upravo u manjku podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, plasmanu gotovog proizvoda na tržište,sivoj ekonomiji i nelojalnoj konkurenciji.

Svi prisutni poljoprivrednici su istakli zahtjev pred lokalnu vlast za otvaranje stočne pijace u čemu su dobili podršku načelnika općine i predstavnika SDA.

Načelnik općine dr. Mustafa Avdagić se obavezao da će u okviru svojih nadležnosti  i moći urediti stanje na gradskoj pijaci „Hajrat“, gdje će zaštititi domaćeg proizvođača. SDA se zahvaljuje na velikom odzivu privrednika i poljoprivrednika i na  jednom otvorenom kritičkom dijalogu o dva najvažnija segmenta privrednog života Sanskog Mosta.

Ovih dana neke političke partije kao što su SBB i SDP obećavaju milione subvencija privrednicima i poljoprivrednicima po uzgojenoj junici 2000 KM samo da bi dobili glasove birača, a da istovremeno nisu u ovoj godini isplatili ni feninga poticaja za mlijeko sa nivoa gdje obnašaju vlast.

SDA osuđuje javni istup na lokalnoj TV 101 kandidata za načelnika Redže Kurbegovića kada je sve privrednike S. Mosta koji nisu u njegovoj stranci nazvao „šalabajzerima“. Smatramo da svaki čovjek koji nešto radi i ulaže u Sanskom Mostu zavrijeđuje našu pažnju zbog toga i jesmo vodili ove sasvim otvorene razgovore, a svim prisutnima se zahvaljujemo na odazivu.

KOMENTARI