instant fap

SDA povukla svog kandidata za premijera Vlade USK-a

SDA povukla svog kandidata za premijera Vlade USK-a

U prostorijama Kantonalnog odbora SDA USK-a održana je press konferencija na kojoj su se javnosti obratili članovi Skupštine USK-a ispred SDA stranke kao i Đevad Muslimović, kandidat iste stranke za mandatara Vlade USK-a.

Politička situacija na Unsko-sanskom kantonu je u čistoj pat poziciji, poziciji koja najviše odgovara “smijenjenom-aktuelnom” premijeru Vlade USK-a Hamdiji Lipovači.

Nakon današnjeg povlačenja kandidature Đevada Muslimovića i opće situacije na političkoj sceni – borbi u klupama Skupštine USK-a, sve su prilike da “trenutna” Vlada ostaje u tehničkom mandatu do izbora ove godine.

“Pregovori sa svim političkim subjektima nisu urodili rezultatom i mandatara SDA gospodina Muslimovića podržalo je 10 zastupnika SDA, 2 zastupnika DF-a i 2 zastupnika Laburističke stranke, i to na projektu gdje bi u sastav ministara ušli kompetentni državni službenici iz postojećih službi ministarstava, uglavnom žena, gdje bi se do kraja ovog mandata po grubim procjenama uštedilo blizu million KM” – stoji u saopćenju SDA stranke.

Đevad Muslimović je prilikom obraćanja istakao da je obavio sve konsultacije sa svim političkim akterima koji participiraju u Skupštini USK-a, kao i sa predstavnicima neformalne grupe građana “Bosansko proljeće”, a u toku tih pregovora imao je neupitnu podršku za navedenu poziciju, osim predstavnika neformalne grupe građana “Bosansko proljeće”.

U prvom krugu pregovora koncept se zasnivao na formiranju koncentracijske Vlade uz učešće svih političkih subjekata koji participiraju u Skupštini USK-a shodno izbornom rezultatu, ali je taj pokušaj naišao na potpuno isključive stavove u formiranju vlasti (DNZ isključuje svaku mogućnost saradnje sa Laburističkom strankom i obratno, SDP ne želi ući u Vladu bez A-sda, A-sda želi formirati vladu sa SDP, ali bez učešća DNZ-a, SBiH ne želi ući u sastav Vlade ali podržava Vladu u kojoj učestvuju SDP i A-sda, SBB ne želi biti dio Vlade, niti podržava bilo koji sastav Vlade).

Nakon propalih pregovora u prvom krugu, drugi krug pregovora se zasnivao na opciji da se za ministre u Vladi kandidiraju stručni i kompetentni ljudi sa iskustvom iz resornih ministarstava, čime bi se omogućio neprekidan tok u radu Vlade, kao i uštede u finansijskom smislu na samom početku, po izglasavanju takve Vlade. Ovaj koncept i pristup jednoglasno je podržan od strane zastupnika SDA, DF i LS, ali i od neformalne grupe građana “Bosansko proljeće” uz striktno isključivanje Muslimovića kao kandidata za premijera. Ostali politički subjekti su odbili i ovaj prijedlog.

Muslimoć je izjavio da je očito da su se na političkoj sceni stvorile dvije grupacije, jedna koja želi promjene, stručnost i uštede, i druga koja želi zadržati postojeće stanje uz uvlačenje drugog političkog subjekta i pojedinca koji bi preuzeo sav teret odgovornosti na sebe.

Istakli su na press konferenciji da je SDA u dobronamjernom pokušaju formiranja Vlade spriječena od strane postojeće većine koju čine SDP, A-sda, SBiH, SBB I DNZ, jer kako ističu očito je da se na sve načine bore da postojeća Vlada ostane do oktobarskih izbora.

Za sada nije poznato da li će neka druga politička opcija predložiti svog mandatara ispred Skupštine USK-a, jer u ovom trenutku ne postoji drugi kandidat kojeg je prihvatio predsjedavajući Skupštine za novog kandidata za mandatara Vlade USK-a.

KOMENTARI