Sead Zukić posljednji remenar u Sanskom Mostu

HomeSanski MostLokalne teme

Sead Zukić posljednji remenar u Sanskom Mostu

Isplati li se školovati samo do trećeg stepena: Zanatlije mogu zaraditi kao i osobe sa fakultetom

Sead Zukić posljednji je remenar u Sanskom Mostu, gradu koji je u prošlosti bio poznat po velikom broju vještih majstora koji su se bavili izradom predmeta od kože.

U međuvremenu, većina starih zanata je izumrla i na prste jedne ruke se mogu prebrojati zanatlije koje su ostale vjerne tradiciji. Zukić je zanat naslijedio od oca Zijada, koji je takođe bio poznati remenar i, kako stariji Sanjani kažu, pravi majstor svog zanata. Posao je učio od malih nogu i vremenom na dostojan način zamijenio oca, ali i svoje pretke, koji su godinama bili poznati sarači.

Od proizvoda koji izlaze iz njegove male radionice posebno je na cijeni oprema za konje. Zukić ručno izrađuje ulare, amove, povoce i sedla, a ovi proizvodi se prave isključivo od najkvalitetnije kože, koju nabavlja u Visokom.

“Koža mora biti veoma kvalitetna. To je goveđa koža, koja se priprema na poseban način. Nekada je u našoj zemlji bilo puno kožara u kojima se mogla nabaviti kvalitetna koža, a danas ih je svega nekolicina”, priča Zukić.

Dodaje kako opremu za konje izrađuje isključivo po narudžbi i da njena veličina zavisi od anatomije i proporcije životinje. S obzirom na to da se konji u posljednje vrijeme sve rjeđe koriste kao radne životinje, Zukić danas mahom izrađuje opremu za trkaće konje.

Zahvaljujući kvalitetu proizvoda, stekao je brojne mušterije u BiH, ali i u Hrvatskoj i Srbiji. Nedavno je, kako kaže, dobio narudžbu iz Njemačke te je za potrebe jednog tamošnjeg kluba izradio tri kompleta opreme za konje. Zukić se bavi izradom i drugih predmeta od kože, pa se u njegovoj zanatskoj radnji mogu kupiti kožni kaiševi, futrole, torbe, pa i suveniri od kože.

Prema njegovim riječima, danas bi svi htjeli nešto jeftinije, a njegovi proizvodi u potpunosti su ručno izrađeni, pa samim tim kvalitetni i dugotrajni. “Otac mi je uvijek govorio da proizvodi za mušterije uvijek moraju biti tako kvalitetni kao da ih izrađujem za samog sebe. Ljudi to znaju cijeniti, pa se za posao ne bojim”, zaključuje ovaj zanatlija.

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    HorsePower 8 godina ago

    Gospodinu je ime Senad Zukic i mogu,da kažem,da je vrlo dobar zanatlija.Njegovi radovi su vrlo cenjeni u Sloveniji i Hrvatskoj.Sve šta je do sad uradijo za naš klub moremo reči,da svi koji se odluče za kupovinu njegovih radova neče biti razočarani jer gospodin Zukič je majstor svog zanata.

DISQUS: 0