instant fap

Sjećanje na stradanje logoraša u Lušci Palanci

Sjećanje na stradanje logoraša u Lušci Palanci

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most danas je obilježena 28. godišnjica zločina koji je nad Bošnjacima iz sela Modra, Skucani Vakuf i Okreč počinjen u Lušci Palanci.

Ovom događaju prisustvovali su nekadašnji logoraši, članovi porodica žrtava te predstavnici društveno političkog života naše općine. Rodna kuća nekadašnjeg nekadašnjeg političara i revolucionara Sime Miljuša, tada spomen dom, pretvorena je tokom agresije an BiH u logor gdje su zatvarani Bošnjaci iz pomenutih sela, a prema izjavama svjedoka mučenja i maltretiranja bila su svakodnevnica.

Kroz ovaj logor je prošlo više od stotinu osoba, a pet ljudi je podleglo posljedicama mučenja i torture. Prisutnima su se obratili predsjednik Udruženja logoraša, Sadmir Alibegović, a ispred porodica žrtava, Mirela Islamčević.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović istakao je kako je nužno njegovati kulturu sjećanja i mlade naraštaje upoznavati sa istinom o dešavanjima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prisutne delegacije položile su cvijeće na spomen ploču koja je prije nekoliko godina postavljena ispred nekadašnjeg spomen doma i na kojoj su imena žrtava ubijenih na ovom mjestu.

Delegacije su potom posjetile i šehidsko mezarje u Skucanom Vakufu, kao i spomen obilježje u selu Modra, koje se nalazi na ulazu u selo. Na tom mjestu su prije 28 godina srpske snage istjerale i postrojile sve odrasle muškarce u selu i oni su potom transportovani u više zatvora i logora u kojima su bili zatočeni građani nesrpske nacionalnosti.

KOMENTARI