instant fap

Sklonost ka slatkišima je nasljedna?

Sklonost ka slatkišima je nasljedna?

Nedavna istraživanja na Univerzitetu u Njujorku pokazala su da se sklonost ka slatkišima nasljeđuje

Ogledi obavljeni na dvije grupe miševa svrstanih prema kriterijumu čiji su roditelji bili skloni slatkoj hrani, dokazuju da miševi čiji su roditelji voljeli slatko nasljeđuju istu sklonost.

Naime, naučnici su otkrili da čokolada sadrži triptofan, hemijski sastojak koji mozak podstiče da luči neurotransmiter zvan serotonin, koji u većim količinama izaziva osjećaj ugodnosti i sreće.

I dok triptofan nazivaju “čokoladni ekstazi”, dotle feniletilamin može nositi naziv “čokoladni amfetamin”, jer stvara osjećaj privlačnosti i uzbuđenja.

Treći važan sastojak čokolade koji ima smirujuće dejstvo, jeste teobromin, koji opušta mišiće i stvara osjećaj lakoće.

Inače, prednosti čokolade su što brzo obnavlja energiju, štiti krvne sudove od infakrta, sprečava moždani udar, ublažava predmenstrualni sindrom, liječi anemiju, posebno kod trudnica.

Blagotvorna dejstva čokolade poznata su još iz perioda Asteka koji su otkrili da mljevenjem zrnca kakaovca u pastu i dodavanjem čilija i vode mogu napraviti osvježavajuće i hranjivo piće koje su nazivali “poklonom boga Quetzalcoatla”.

Njime su se krepili na velikim nadmorskim visinama i pri fizičkim naporima, a koliko su cenili kakao govori i podatak da su kakao zrnca koristili umesto novca.

U Evropu su čokoladu donijeli istraživači u 16. vijeku. Domišljati poslastičari dodali su joj šećer i učinili je opšte popularnom.

Holanđanin Konrad Van Houten je 1825. uspješno izdvojio kakao puter iz zrnaca kakaovca, a Rudolf Lindt je 1880. u Švajcarskoj usavršio njegovu metodu.

Čokoladu kakvu danas znamo proizveo je 1875. godine Švajcarac Daniel Peter, dodajući joj mlijeko.

KOMENTARI