instant fap

Skoro pola stoljeća živi sam u planinama čileanske Patagonije

Faustino Barrientos (81) živi životom kauboja i već 46 godina potpuno je izoliran od civilizacije. Okružen snijegom prekrivenim planinama i kristalno čistim jezerima čileanske Patagonije, jedino što narušava njegov mir je glasanje ovaca i zvuk sa radija.

Od 1965. godine Barrientos živi kao “gaucho”, rančer i pastir koji je na konju prošao ogromne prostore južnog Čilea i Argentine, a nastanio se kod jezera O'Higgis, jednog od najzabačenijih mjesta na svijetu.

U decembru prošle godine posjetili su ga novinari magazina Vice iz New Yorka. Dok su došli do njegovog od ostataka ribarskog broda sagrađenog doma trebalo im je 4 dana. Nakon što im je poželio dobrodošlicu, rekao je:

“Ne trebam novac, imam dovoljno hrane. Čini mi se da je život bolji kad si sam. Žele da me protjeraju odavde, ali neće im uspjeti. Ostajem ovdje do kraja”, rekao je ovaj 81-godišnji samotnjak, prenosi Daily Mail.

Barrientos je odrastao na obalama jezera O'Higgins, jednog od najudaljenijih područja u Patagoniji i najmanje naseljenoj regiji u Čileu. Nakon što su njegovi 11 braće i sestara odselilo, a Pinochet počeo zavoditi diktaturu, preselio se u Argentinu. Putujući zemljom i radeći na građevinskim poslovima, savladao je vještine i naučio sve što mu je potrebno da se održi u životu kada se vratio u planine Patagonije. Sam je sagradio dvije kolibe – jednu u kojoj živi, a drugu koja mu služi za skladištenje hrane koju dostavlja brod koji svakih deset dana prolazi pored ovog mirnog mjesta.

Sluša radio, jednom gledao TV

Preživlja i od ovaca i krava koje uzgaja. Svake dvije godine Faustino odlazi u obližnji grad i prodaje stoku i tako zarađuje minimalno potreban novac. Uživa u tek nekoliko modernih stvari. Jedna od njih je radio koji mu omogućava praćenje politike i sportskih rezultata.

“Dobro je znati šta se tamo dešava. Zahvaljujući radiju sam naučio o politici u različitim zemljama”, kaže Barrientos koji je televiziju gledao samo jednom u životu.

Prije dvije godine, kada je vlada otkrila da na svom imanju drži oružje, posjetili su ga i napravili dogovor: uzeli su mu puške, a u zamjenu mu ostavili solarne panele. Prhvatio je njihovu ponudu, iako se rijetko koristi solarnim panelima. I dodaje kako svakako ima nove puške koje drugi put neće predati.

Ipak, njegov život postaje sve više opterećen modernim tokovima, jer je vlada prije 10 godina uvela brod koji sedmično krstari jezerom. Odskora je tu i turistički brod koji dolazi svakih deset dana.

KOMENTARI