instant fap
NaslovnicaBiH

Skupštinski zastupnik umiješan u trgovinu ljudima?

Skupštinski zastupnik umiješan u trgovinu ljudima?

Više osoba privedeno na saslušanje, dok će Tužilaštvo BiH zatražiti da se dvije pritvore • Među žrtvama trgovaca ljudima radi seksualne eksploatacije i maloljetnice iz naše zemlje.

Više osoba je uhapšeno u akciji kodnog imena Roba koju su, s ciljem borbe protiv trgovine ljudima, izveli pripadnici SIPA u saradnji sa policajcima iz Brčkog i Tuzle, te službenicima OSA.

Iz državnog Tužilaštva, po čijem nalogu je izvedena akcija, potvrđeno nam je da će pritvor biti zatražen za dvije osobe.

Racija

U saopštenju državnog Tužilaštva navedeno je da je akcija izvedena u skladu sa državnim akcionim planom za sprečavanje trgovine ljudima u BiH 2008 – 2012. U ovoj akciji sudjelovalo je nekoliko timova sa više od sto policajaca na terenu, a izveden je niz istražnih mjera i radnji, hapšenja i pretresa, s ciljem pronalaska, otkrivanja i procesuiranja osoba koje se dovode u vezu sa trgovinom ljudima zbog seksualne eksploatacije. Među žrtvama su, kako je potvrđeno iz Tužilaštva, evidentirane i maloljetnice sa područja BiH.

Ova akcija predstavlja nastavak aktivnosti agencija za provođenje zakona u BiH koje djeluju u okviru Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima, sa ciljem sprečavanja i kažnjavanja počinilaca ovih krivičnih djela.
Za ovu akciju Brčaci su saznali u četvrtak navečer, kada su u centru grada ugledali maskirane specijalce SIPA, naoružane dugim cijevima. Navodno je iste večeri obavljena racija u kockarnici Mega džek u centru grada, ali nema potvrde da li je ta racija povezana sa ovom akcijom.

Stranačka podmetanja?

Mediji špekulišu da se u vezu sa trgovinom ljudi, te navođenjem na prostituciju dovodi i jedan zastupnik SDP-a u Skupštini distrikta. Međutim, to je negirao Esad Atić, predsjednik SDP-a Brčko i predsjednik Skupštine Brčko distrikta, dodajući da se radi o stranačkim podmetanjima.

Inače, akcija Roba je uslijedila samo 24 sata nakon što je Brčko posjetio američki ambasador u BiH Patrick Moon, koji je sa šefom policije distrikta Goranom Lujićem razgovarao i o borbi protiv terorizma, trgovine ljudima, organizovanog kriminala i korupcije.