instant fap

Smijenjeni ministri iz SDA

Delegati SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ 1990 glasali su za smejnu, kao i iz Republike Srpske Mladen Ivanić iz PDP-a i Ognjen Tadić iz SDS

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović, ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović smijenjeni su jučer na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za smjenu je glasalo osam delegate, a sedam je bilo protiv.

Smjenu su podržala po dva srpska i bošnjačka, te četiri hrvatska delegata.

Delegati SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ 1990 glasali su za smejnu, kao i iz Republike Srpske Mladen Ivanić iz PDP-a i Ognjen Tadić iz SDS.

Protiv su bili delegati SNSD-a, DNS-a, SDA-a i HSP-a.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda je na inicijativu SDP-a BiH 25. juna dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH odluku o smjeni Ahmetovića, Ibrahimovića i Kasumovića.

Većina delegata u Klubu bošnjačkog naroda je na sjednici Doma naroda 19. jula dostavila izjavu da je postupak razrješenja ministara i zamjenika ministra SDA štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, a nakon što Kolegijum Doma nije postigao saglasnost o tom pitanju, slučaj je završio pred Ustavnim sudom BiH.

KOMENTARI