Šokantne izjave Dodika: RS bi mogla poslati posmatrače na referendume o pripajanju teritorija Rusij

HomeVijestiBiH

Šokantne izjave Dodika: RS bi mogla poslati posmatrače na referendume o pripajanju teritorija Rusij

Kruži snimak: Daje se milion eura za ubistvo Dodika, MUP RS reagovao

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tokom boravka u Rusiji govorio je i za ruski medij RIA Novosti te se između ostalog osvrnuo i na održavanje referenduma u Ukrajini na okupiranim dijelovima teritorije.

Tokom razgovora, Dodik je rekao kako on smatra da referendume u Donjecku i Lugansku treba smatrati autonomnom odlukom stanovnika ovih regija te je naglasio kako treba poštovati ovaj izbor.

“Svakako da je pitanje referenduma važna tema posljednjih dana i smatramo da je pitanje pristupanja Rusiji nezavisna odluka ovih regija, ali i same Rusije. Stoga ćemo poštovati njihov izbor i način integracije”, rekao je Dodik.

Nakon toga, on je poručio kako postoji mogućnost da posmatrači na referendumu budu i određene osobe iz RS-a.

“Naravno, naši ljudi su prisustvovali takvim događajima i često su učestvovali kao posmatrači na izborima u Rusiji. Oni imaju iskustva po tom pitanju i bila bi mi čast da učestvuju i na ovako važnom događaju”, zaključio je Dodik.

Podsjetimo, do kraja septembra u okupiranim dijelovima Ukrajine održat će se referendumi o pripajanju ovih teritorija Rusiji.

Prema planu, na ovim referendumima trebali bi se izjasniti građani Donjecka, Luganska, Zaporožja, ali i Hersonske oblasti na jugu Ukrajine.

Također, ono što treba naglasiti jeste da je Milorad Dodik jučer održao sastanak s Vladimirom Putinom na kojem je razgovarao i o cijeni plina za BiH, izborima u državi, ali i o produžavanju misije Althea.

“Zatražio sam od predsjednika Vladimira Putina da Rusija podrži produženje ove misije u obliku u kojem je i do sada bila prisutna, s čime se on složio, navodeći da ruska strana neće praviti problem ukoliko ne bude nekih skrivenih namjera o proširenju mandata”, naveo je Dodik.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0