instant fap
NaslovnicaBiH

Spreman sam raspustiti federalni Parlament da bi se prekinulo bezakonje

Spreman sam raspustiti federalni Parlament da bi se prekinulo bezakonje

Predsjednik FBiH navodi da sve ono što se trenutno događa u FBiH nije prevashodno usmjereno protiv neke stranke, nego u prvom redu protiv čovjeka koji je vjerovao onima koji danas destabiliziraju političku situaciju

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir smatra da je ono što danas karakterizira stanje u Bosni i Hercegovini, posebno u FBiH, odakle je generirana najnovija politička kriza, posljedica ponašanja dijela političkih struktura koje se stavljaju iznad zakona i Ustava, kao i postignutih dogovora, potpisanih sporazuma i pravila koja vrijede u institucionalno uređenim državama.

Padanje maski

Govoreći kao uvodničar današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 o temi Vanredni izbori – Izlaz iz političke krize, Budimir je kazao da je došlo vrijeme da se kaže dosta spomenutom ponašanju, uz uvjerenje da će najnovija dešavanja na političkoj sceni rezultirati “padanjem maski”, odnosno biti prilika da građani konačno vide – ko je ko, kakav je ko i što je ko.

Istovremeno, izrazio je uvjerenje da je ovo i posljednja kriza ove vrste u nizu političkih kriza koje u posljednjih 17 godina potresaju BiH, pozivajući sve aktere društvenog života na odgovornim pozicijama u BiH da budu ljudi, da budu dosljedni i da pruže ruku onom malom običnom čovjeku.

Predsjednik FBiH navodi da sve ono što se trenutno događa u FBiH nije prevashodno usmjereno protiv neke stranke, niti protiv predsjednika FBiH i ministara u Vladi FBiH, nego u prvom redu protiv čovjeka koji je vjerovao onima koji danas destabiliziraju političku situaciju u FBiH, koče put BiH ka evroatlantskim integracijama i uništavaju svaku mogućnost da ova zemlja u skorije vrijeme osigura vlastitim građanima život dostojan čovjeka.

U tom kontekstu, Budimir podsjeća da je već najavio da je osobno spreman raspustiti Federalni parlament i zatražiti raspisivanje prijevremenih izbora, ukoliko ne bude drugog načina da se riješi aktualna kriza i prekine bezakonje.

Vratiti BiH na put napretka

– Time demantiram sve one koji tvrde kako ne odstupam s pozicije predsjednika FBiH radi fotelje, jer prijevremenim izborima, ako ih provedemo u FBiH na svim razinama, determiniram i svoj mandat”, kazao je Budimir, naglašavajući da Izborni zakon BiH prepoznaje situaciju, ili institut prijevremenih izbora.

Uz opasku da nijedan pojedinac ne smije biti iznad kolektiva, Budimir poručuje da, ipak, ima onih koji još drže do načela dogovora, sporazuma, zakona i Ustava FBiH i da nikakve prijetnje, ni ponude neće dovesti do toga da on kao predsjednik FBiH prekrši ustav zemlje čiji je dužnosnik.

Istaknuo je odlučnost da doprinese vraćanju BiH na put napretka i prevladavanju poteškoća s kojima se ona suočava, izražavajući nadu da će i oni koji danas ruše FBiH, odnosno državu BiH, progledati i pridružiti mu se u tim naporima.