instant fap
NaslovnicaSport

Večeras finale Evropskog prvenstva

Večeras finale Evropskog prvenstva

Euro 2012 se približio svom vrhuncu. Iza nas je 30 utakmica koje su nam donijele mnoštvo dobrih igara, lijepih poteza i golova. Ipak ostao nam je još jedan susret koji će odlučiti konačnog pobjednika i osvajača titule prvaka Evrope.

Italija i Španija su svoje takmičenje na ovogodišnjem Euru započele u grupi C te su odigrale i susret prvog kola ove skupine. Da smo u tom susretu imali pobjednika možda bismo mogli barem steći predstavu ko je blagi favorit u večerašnjem duelu. Ipak, nakon 90 minuta, pobjednika nije bilo (1:1), a odgledali smo taktički nevjerovatno nadmudrivanje dvojice sjajnih stručnjaka sa obje strane.

Azzurri večeras igraju svoje treće finale prvenstva Evrope i iznenadili su mnoge svojim dobrim partijama. Po mnogima, Italija je već sada pobjednik jer je pobjedila prvenstveno samu sebe i pod vodstvom Cesare Prandellija je počela igrati igru zbog koje se i smatra fudbalskog velesilom. Stekli su i brojne simpatije onih neutralnih posmatrača Eura 2012. Ipak, Pirlo i društvo se zasigurno neće zadovoljiti tom ‘moralnom’ pobjedom i naravno večeras će željeti da podignu trofej namjenjen prvaku Evrope. Historija im je blago naklonjena jer su u 31 duelu protiv Španije ubilježili 10 pobjeda, 12 remija i 8 poraza.
O Španiji ne treba posebno trošiti riječi. Šta uostalom reći za reprezentaciju koja je aktuelni svjetski i evropski prvak? Kritičari Vincentea del Bosquea smatraju da Crvena furija svojim partijama nije zaslužila da bude u finalu ovog takmičenja. Ipak, Španci su demonstrirali još jednu odliku velikih timova. Uspjeli su da i nešto možda slabijim partijama stignu do finala ovako jakog takmičenja te su tako ušutkali kritičare koji sada čekaju ishod večerašnjeg duela. Iniesta, Xavi, Torres, Fabregas su samo neki od igrača koji večeras mogu donijeti prevagu i veliku radost navijačima Crvene furije širom svijeta.
Ostalo je još samo 90 minuta igre na Euru 2012, a večerašnji duel na Olimpijskom stadionu u Kijevu, će nam otkriti ime prvaka Evrope. Ukoliko Španija bude slavila, odbranit će titulu prvaka Evrope te će postati i prva reprezentacija koja je osvojila tri velika turnira za redom. Sa druge strane, Italija ima priliku da kruniše sjajne partije na Euru 2012 te da vrati stari sjaj i poštovanje fudbalske javnosti.
Jedno je sigurno – uživat ćemo u klasiku ne samo evropskog, nego i svjetskog fudbala koji će ispisati nove stranice historije.