instant fap

Šta krije dokumentacija o Lagumdžiji?

Ako ministar sam ne odstupi, pokrenut će se pitanje njegove odgovornosti, a sve komisije koje se bave određenim pitanjima, imat će na raspolaganju dokumentaciju o njegovim prekršajima i to će izazvati još težu situaciju i dodatne komplikacije, tvrdi član Predsjedništva iz RS-a.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović pozvao je i jučer sve izabrane i imenovane zvaničnike u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav BiH i zakone ove države, te ih upozorio da su na to obavezni.

Poziv se, rekao je Radmanović, odgovarajući na novinarsko pitanje odnosi na sve, pa i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.  No, zbog “najnovijeg grubog kršenja Ustava BiH”, član Predsjedništva BiH pozvao je jučer sa pres-konferencije još jednom ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da podnese ostavku na tu funkciju i tako izbjegne produbljivanje krize u Bosni i Hercegovini.

Od kolege, aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića,  Radmanović je zatražio da prizna svoju grešku.  Nije u pitanju rezolucija o Siriji, niti je, kako je istakao Radmanović, nezadovoljan njenom podrškom od BiH, već se radi o daleko važnijoj stvari koja se ne može i ne smije tolerisati – kršenje Ustava BiH.

Ministrove lekcije

Obraćanje javnosti BiH kao svoj korak Radmanović je obrazložio “različitim medijskim izvještavanjem, ali i prvenstveno zbog pisama i optužbi ministra vanjskih poslova BiH”.

– Predsjedništvo BiH donosi odluke kao kolektivni organ i to na jedinstven način – na svojim sjednicama. Ni datumi, ni termini, ni rasprave koje su se pojavile u javnosti, odnosno niti ijedna tačka dnevnog reda nije bila vezana niti posvećena raspravi o Siriji, niti se u tim periodima donosila bilo kakva odluka. U svoje ime prije desetak dana zatražio sam raspravu o tom pitanju. Predložena je prvobitno telefonska sjednica, ali zbog važnosti pitanja na to nisam mogao pristati, nakon čega je trebala biti hitna. Pošto je jedan član Predsjedništva (Željko Komšić) bio tako daleko (u Italiji) da nije mogao stići za 24 sata, odlučio sam da se ni ja ne pojavim, a nije to učinio ni predsjedavajući Izetbegović. Dakle, odluka o stavu BiH mogla se donijeti samo na sjednici Predsjedništva, a ne nikako pozivajući se na neke ranije i starije stavove. Krizu su, dakle, proizveli ljudi iz ove zgrade (Predsjedništva BiH) i one preko puta (Ministarstva vanjskih poslova BiH), ocijenio je Radmanović.

U skladu s ovim tumačenjem, on smatra kako je Lagumdžija “izdao nelegalni nalog za glasanje BiH u Generalnoj skupštini UN-a”.

Osim što je, cijeni Radmanović, ministar Lagumdžija “svjestan propusta, usuđuje se izvrtanjem teza za sve optužiti druge, prvenstveno njega, te zvaničnu Banju Luku”.

– Ministar vanjskih poslova BiH dozvoljava sebi pravo da drži predavanje članu Predsjedništva BiH. Neka Lagumdžija ide u opoziciju, pa sa tog mjesta sugerira i upućuje kritike na račun članova kolektivnog šefa države. Sa pozicije ministra vanjskih poslova to niti može niti smije raditi, jer je njegova dužnost da izvršava ono što Predsjedništvo BiH zaključi, stav je Radmanovića.

Istrage i rasprave

Osim toga, Radmanović je optužio Lagumdžiju da je “nelegalni stav” izdao u vrijeme dok je koristio godišnji odmor, za što postoje dokazi (rješenje o njegovom korištenju),  kao i ovlaštenje o prenosu poslova na druge zvaničnike u tom periodu.

– Lagumdžija nije dorastao poziciji na kojoj se nalazi omalovažavanjem drugih i pravljenjem stalnih kriza. Stoga on treba da podnese ostavku i izbjegne istrage i rasprave u Parlamentarnoj skupštini BiH koje mogu uslijediti. Ako to ne učini, pokrenut će se pitanje njegove odgovornosti, a sve komisije koje se bave određenim pitanjima imat će na raspolaganju dokumentaciju o njegovim prekršajima. To će izazvati još težu situaciju i dodatne komplikacije, upozorio je Radmanović.

Na novinarsko pitanje da li postoje još neki potezi koje je Lagumdžija napravio kao ministar vanjskih poslova, a koji su suprotni Ustavu BiH i zakonima, Radmanović je odgovorio potvrdno, ali je odbio da o njima podrobnije govori. Oni će biti prezentirani ukoliko Lagumdžija ne odstupi sa sadašnje pozicije.

Član Predsjedništva BiH upozorio je da, ukoliko se u BiH ne osigura vladavina prava  kroz poštivanje Ustava BiH i zakona, doći će do potpune pravne anarhije, a u tom slučaju ne može se govoriti i nema vođenja u moderno društvo.

Istakao je kako su se u protekle dvije godine članovi Predsjedništva Komšić i Izetbegović maksimalno trudili da ne produkuju krize, a što je i sam činio, a sve s ciljem da kolektivni šef države govori jednim glasom.

Podsjetio je stoga da se ne smije ponoviti istanbulska deklaracija od prije dvije i po godine, kada je bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić samostalno bez znanja druga dva člana prihvatio taj dokument.

Oslobođenje.ba

KOMENTARI