instant fap

Šta usporava dolazak proljeća?

Ljudi stalno razmišljaju o vremenu, posebno ovog proljeća, s obzirom da je snijeg prekrio tlo u mnogim državama u kojima ga u ovo doba godine nikad nema. Hoće li toplo vrijeme ikada stići?

Proljeće zvanično počinje 20.marta, ali mnoge dijelove sjeverne hemisfere je prekrio svjež snijeg. Je li vrijeme doista tako čudno kako izgleda?

Odgovor je „da“. Čak i meteorolozi čija je profesija predviđanje i ispitivanje vremena i koji su vidjeli mnoge varijacije tijekom godina su iznenađeni snijegom u ovo doba godine.

Paul Knightley, meteorolog u londonskoj Meteo grupi je rekao da je sjever Britanije još uvijek pod sniježnim pokrivačem, što se nije desilo od 1962.godine. Knightley dodaje da su velike snježne padavine u Ukrajini i Moskvi također neočekivane:

„U Europi i istočnije u Rusiji smo vidjeli puno snijega na tlu i očigledno je da će snijeg ostati u nekim od ovih područja do kraja marta i u aprilu. S obzirom na to koliko dugo traje, kroz veći dio marta i čak prema početku aprila, smatram ovo neuobičajenim.“

Zašto proljeće kasni ove godine je još uvijek nejasno. Jedan od krivaca mogu biti struje. Brze struje koje obično donose topli zrak s Atlantika u sjevernu Europu su ove godine zalutale i umjesto toga trenutno pušu na Mediteranu.

Struje nastaju kada se hladni zrak sa sjevernog pola stopi sa toplim zrakom iz tropa i u martu trebale bi snažno puhati u sjevernim područjima Zemlje. Ali kada je temperaturna razlika između polarnog i tropskog zraka manja nego inače, struje gube na snazi i mogu izmijeniti putanju, što se trenutno događa.

Meteorolozi i klimatolozi još uvijek istražuju zašto su struje nekad snažnije, a nekad slabije. Knightley kaže da nekoliko faktora može biti odgovorno za to:

„Postoji nekoliko teorija koje su vezane uz aktivnost sunca. Sunce je relativno neaktivno u ovom trenutku. To je jedna mogućnost. Druga je to da arktičke zone postaju sve toplije, što je dio klimatskih promjena. Ako imate topliji pol onda imate i manje temperaturne razlike i slabije struje.“

Ovo zvuči kao još jedan dobar razlog za proučavanje klimatskih promjena i globalnog zatopljenja koje se često pominje kao razlog za današnje nepredvidive klimatske obrasce.

No, to još uvijek nije odgovor na pitanje koje nas trenutno najviše zaokuplja- hoće li proljeće ikada stići?

Knightley kaže da neće odmah:

„Tradicionalni kompjuterski modeli u meteorologiji mogu predvidjeti vrijeme relativno dobro sedam do deset dana unaprijed. Modeli koje sam danas pregledao kažu da nećemo vidjeti nikakav nagli uspon temperatura niti naglo otapanje snijega.“

Dakle, zima će trajati barem do prve sedmice aprila. Možda će nakon toga konačno stići i proljeće

KOMENTARI