instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Štete od majskih poplava 2,76 miliona maraka

Štete od majskih poplava 2,76 miliona maraka

U poplavama koje su pogodile više lokalnih zajednica na području Unsko sanskog kantona tokom maja ove godine pričinjene su štete od 2,76 miliona maraka.

Ovo stoji u izvještaju kojeg je Vlada USK usvojila na danas održanoj sjednici nakon što su komisije u ovdašnjim gradovima i općinama obišli ugrožena područje te popisala sve pričinjene štete.

Prema tim izvještajima, najveć štete su bile u Bihaću, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, a ovdašnjim lokalnim zajednicama iz budžeta USK isplaćeno je u međuvremenu 632.000 maraka za pomoć u hitnim intervecijama i ublažavanju posljedica prirodne katastrofe.

“Zbog izuzetno velike štete u odnosu na do sada dobijenu pomoć, i vlastita sredstva, potrebno je uputiti zahtjev za pomoć u otklanjanju posljedica i sanaciju šteta, Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu civilne zaštite”, navedeno je u izvještaju.

Tokom majskih poiplava pod vodom je bilo više stotina stambenih objekata, a najkritičnija situacija zabilježena je na području pomenutih lokalnih zajednica gdje je došlo do izlijevanja Une i Sane, i njihovih pritoka.  

“Očekujemo pomoć, ne samo u smislu sanacije šteta koje su ogromne, drugi put u šest mjeseci. Ovaj put govorimo i o šteti koja je nažalost pogodila i poljoprivrednike. Kompletna proljetna sjetva je uništena ovim poplavama. Tražićemo da se strateški zauzme pozicija, kako smanjiti štetne klimatske uticaje i posljedice poplava, ali i preventivno djelovati. Mislim da to Grad Bihać i nijedna lokalna zajednica ne može sama uraditi. Tu je riječ o milionskim sredstvima“, istakao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Za sanaciju posljedica poplava u maju mjesecu tek treba da se osiguraju neophodna novčana sredstva.

KOMENTARI