Stotine novozaraženih na dnevnoj bazi u BiH: Očekuje se i pogoršanje!

Homeinmedia danas

Stotine novozaraženih na dnevnoj bazi u BiH: Očekuje se i pogoršanje!

Karantin u Sasini za one koji krše samoizolaciju

Broj zaraženih koronavirusom znatno se povećava. Samo u Federaciji trenutno je aktivno više od 7.600 slučajeva. Ljekari upozoravaju da je taj broj znatno veći jer se ljudi više kreću i sve manje koriste mjere zaštite, prevenciju, maske.

Također, upozoravaju da je broj znatno veći jer se građani, zbog lakših simptoma nove varijante omikron soja, ne testiraju. Dnevno u Federaciji broj novozareženih bude i preko 700, u RS u prosjeku 200. Vlada Federacije naložila je da se u zdravstvene ustanove ponovo uvedu obavezne maske ali i reduciraju posjete. Ovo je negdje šesti, očekivani val koronavirusa. Situacija će se vjerovatno znatno pogoršati krajem augusta i početkom septembra.

Tada će se u skladu sa situacijom i donositi nove odluke. Za sada je poznato da ovaj soj koronavirusa manje napada pluća, a više grlo i izaziva grlobolju, temperaturu, malaksalost. Povećava se i broj onih koji se zadržavaju na bolničkom liječenju. U BiH je u julu vakcinisano nešto više od hiljadu ljudi, prvih dana augusta oko 500.

Među njima najveći broj je onih koji su primili treću ili četvrtu dozu. Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da je važno vakcinisati se. Ponovo se građani pozivaju da se vakcinišu. U Srbiji je već na dnevnoj varijanti zaraženo preko 7.000 ljudi.

U Hrvatskoj preko 2000. Svi se pripremaju za jesenji scenarij. Ponovno se aktiviraju COVID-ambulante. U cijeloj Evropi od jeseni se najavljuje ponovno vraćanje mjera nošenja maski kako bi se zaštitio zdravstveni sistem. U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 1.201 uzorak, od kojih je 405 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0