instant fap

Suđenje Slavku Bilbiji

Suđenje Slavku Bilbiji

 U Kantonalnom sudu u Bihaću danas održan je pretres u slučaju Slavka Bilbije. Njemu se stavlja na teret ratni zločin protiv civilnog stanovništvapočinjen 1992. godine na području Sanskog Mosta. 

Riječ je o ubistvu Bećira i Ismeta Beširevića iz Modre, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2007. godine u Donjem Lipiku. Prvi je svjedočio sin ubijenog Bećira, Faruk Beširević. On je opisao situaciju kada su u Modru, po njegovog oca, 1992. došli pripadnici VRS, koji su tada odveli i njegovog strica Ismeta. Jedan od njih, kako je naveo, bio je i Zoran Ševo, kojeg je dobro poznavao jer ga je sa ostalim Bošnjacima ranije vodio na ispitivanja. Naveo je čitav niz događaja od traganja za ocem sve do njegovog pronalaska. Pri tom je imenovao osobe koje je kontaktirao kako bi došao do istine. Kaže da mu je Drago Kolundžija tvrdio da je u ubistvu njegovog oca učestvovao Slavko Bilbija. Čuo je i to da su se u trgovini Bate Bilbije osumnjičeni i sada već preminuli Zoran Ševo hvalili da su ubili njegovog oca i strica. Također je naveo da mu je nakon rata Ševo tražio 25 hiljada KM, da bi otkrio činjenice o njihovom ubistvu, što je Beširević odbio.

Na upit tužioca Jasmina Mesića je kazao da mu je Bilbijina snaha posredstvom osobe nadimka Laki nudila novac kako bi odustao od svojih namjera. Napeta situacija je nastala kada je svjedoka preuzeo Bilbijin branilac Jovo Pilipović, pa je u više navrata morala intervenisati predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasminka Karabegović. Beširević je smatrao da ga Pilipović želi isprovocirati, dok je s druge strane Pilipović tvrdio da su mu podaci potrebni radi dalje odbrane. Beširevića su najviše pogađala pitanja vezana za izgled jame u kojoj je pronašao oca, kao i to da li se iz nje vidi nebo i da li je kod sebe imao lampu. Iako je imao pravo na to, osumnjičeni Bilbija nije postavljao pitanja.

Jedino je je konstatirao da je s porodicom Beširević bio u izuzetno dobrim odnosima. Potresne su bile i izjave Enise i Hatidže Beširević. Enisa je supruga ubijenog Ismeta, dok je Hatidža supruga jednog od njihovih rođaka. Obje su u to vrijeme živjele u Modri i bile su svjedokinje odvođenja dvojice Beširevića, za koje kažu da su bili izuzetne osobe, koje su pomagale svima. Opisale su strah, neizvjesnost i svakodnevno uznemiravanje od strane pripadnika VRS, za koje su tvrdile da su odvodili koga i kad su htjeli. Njihovim iskazima završeno je ročište, dok će za naredno 21. i 27. maja u svojstvu svjedoka biti pozvani Nedžad Beširević, Mesud Kukić, Duško Marčeta, Nedeljko i Ranko Mrđa, Drago Kolundžija, te Milomir Vuković.autor:radiosana.

KOMENTARI