instant fap

Suljagić predao krivičnu prijavu protiv tužioca iz RS-a

Koordinator Građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu” Emir Suljagić predao je krivičnu prijavu i prijavu disciplinskom tužiocu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH protiv tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Ranka Kerovića zbog zloupotrebe položaja.

Naime, Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića u ponedjeljak je pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Salihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose na djelovanje Građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

„Prije svega ovo nije tužba. Tužba se podnosi u građanskim stvarima i ovo je krivična prijava i prijava disciplinskom tužitelju Vrhovnog sudskog i tužiteljskog vijeća iz nekoliko razloga”, kazao je Emir Suljagić u izjavi za agenciju Anadolija.
On je dodao da je prvi razlog, ali da nije jedini.

„Želimo da pokažemo da BiH nije zemlja vladavine ljudi nego vladavine prava i propisa”, kazao je Suljagić i dodao da je druga stvar to što žele da pokažu da će nastaviti da se svim zakonitim sredstvima bore za BiH u kojoj su svi građani ravnopravni na svakom njenom koraku.

„Treća stvar je da želimo da upozorimo na drsku zloupotrebu tužiteljstva, okružnog tužiteljstva u Bijeljini, Centra javne bezbijednosti Bijeljina i MUP-a RS koji su postali glavni instrument političkog progona nesrba u RS i, na kraju, da ukažemo da u ovoj zemlji zakon važi za sve, da smo svi jednaki pred zakonom i da niko ne može biti pozvan na saslušanje zato što se zove Emir, Almir, Zekerijah, Nedim, Emin, Reuf, Nihad”, kazao je Suljagić.

Nedim Jahić, također aktivista Građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu” je kazao da su Suljagić i Hadžić pozvani u policijsku stanicu Srebrenica,, prije svega, u svojstvu svjedoka.

„Ključni problem je u tome što su oni ispitivani kao osumnjičenici i što su im postavljana pitanja koja direktno ugrožavaju njihovu slobodu udruživanja, ali ih i ispituju o pitanjima o kojima oni zapravo i ne mogu dati odgovor”, kazao je on.
On je također dodao da ne postoji pravni osnov zbog kojeg su pomenuti aktivisti dovedeni kao svjedoci, ne postoji ni krivična istraga, jer ne može postojati krivična istraga ako nema krivičnog djela.

KOMENTARI