instant fap

SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽENI DANI OTPORA

U prostoru stare gradske vijećnice sinoć je, u sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani otpora-Galaja 1992-2012.“, održana svečana akademija, kojom su obilježeni ovi historijski događaji. Herojska djela iz prošlosti i žrtve koje su ugrađene u temelje nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine i slobode koju danas uživamo, nikada ne smiju pasti u zaborav. Ovo je centralna poruka svečane akademije koja je sinoć održana u prostoru stare gradske vijećnice u Sanskom Mostu u prisustvu predstavnika društveno političkog života i drugih građana.

Ovaj događaj je dio ovogodišnje manifestacije „Dani otpora-Galaja 1992-2012. Godine“. Ovom manifestacijom se obilježava dvadeset godina od početka stradanja građana nesrpske nacionalnosti općine Sanski Most, ali i dani otpora kojeg su hrabri patrioti pružili agresorima. Na početku proučena je fatiha i odata počast onima koji su dali svoje živote u odbrambeno oslobodilačkom ratu. Prisutnima se obratio ratni komandant u redovima Armije RBiH i nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“, Senad Kljajić, istakavši kako je zahvaljujući herojskom otporu na području općine Sanski Most agresoru dato do znanja kako neće lako ostvariti zacrtane ciljeve.

Glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, pozvao je u svome govoru na solidarnost i zajedništvo, istakavši kako bitka za Bosnu i Hercegovinu još uvijek traje. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je kako su vojne akcije sansko ključke čete na Galaji danas predmet izučavanja vojnih teoretičara i primjer kako se hrabrošću i srcem može pobijediti i višestruko nadmoćniji neprijatelj. Šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje. Žarišta otpora agresoru postojala su i u drugim dijelovima općine Sanski Most, a mnogi heroji i patriote dali su živote u herojskoj borbi. U sklopu svečane akademije nastupio je pjesnik Zilhad Hodžić Hodža , a pročitan je i najbolji literarni rad čiji je autor Majda Dubica iz Osnovne škole „Vrhpolje“.

Prisutni su na kraju svečane akademije mogli pogledati kratki dokumentarni film „Most“. Njegov autor je mladi režiser Haris Bilajbegović, a govori o stradanju Bošnjaka na Vrhpoljskom mostu u maju 1992. Godine. Centralnom manifestacijom u šumi Galaja, nadomak Vrhpolja, obilježeni su dani herojskog otpora koji je pružen agresoru na području općine Sanski Most 1992. Manifestacija je započela obilaskom mjesta pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi. Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović te brojne delegacije.

Šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odlijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i pobjede, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova općine Sanski Most. U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, i ove godine je održana manifestacija „Dani otpora- Galaja 1992-2012.“. Današnja manifestacija bila je centralna i ujedno završna u sklopu trodnevnog obilježavanja dana stradanja i otpora u općini Sanski Most.