Svi žele Golićkin resor – Ministarsku platu, službeni automobil, naknadu za odvojeni život i mobilni telefon očekuju gotovo svi

HomeVijestiBiH

Svi žele Golićkin resor – Ministarsku platu, službeni automobil, naknadu za odvojeni život i mobilni telefon očekuju gotovo svi

U RS-u od danas na snazi nove mjere

Mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je sa svima – sa predstavnicima političkih partija, sa socijalnim partnerima, sa mladima i sa penzionerima, pa nova Vlada Republike Srpske može da bude formirana. U narednih nekoliko dana znaćemo kako će biti raspoređene snage, odnosno fotelje. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će ovoj stranci pripasti deset ministarstava.

PROPUSNI KANALI

– Po obračunu na 100 odsto glasova koje je dobila koalicija koja je stala iza naših kandidata, SNSD-u pripada 9,7 ministara. To znači deset fotelja. Ali, mi smo spremni da uz male korekcije vidimo sa koalicionim parterima i drugima koji bi trebalo da uđu u Vladu da to bude na toj kvoti koju ima SNSD, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, zagarantovana su i mjesta i pozicije za sve koalicione partnere na osnovu njihovih izbornih rezultata. On je rekao da SNSD već ima širi dogovor sa koalicionim partnerima oko njihovog učešća i njihove vidljivosti.

– Ostaje na mandataru da to sve izbalansira. Mi ćemo obezbijediti za sve koalicione partnere njihovo učešće i vidljivost u samoj vladi, ali želimo da očuvamo ono što jeste, a to je da SNSD kao nosilac koalicionog kapaciteta i nosilac odgovornosti za kretanja u RS-u i BiH na najbolji mogući način ima propusne i vidljive kanale uticaja koji bi osigurali provođenje naših programa, naveo je Dodik.

Ministarsku platu, službeni automobil, naknadu za odvojeni život i mobilni telefon očekuju gotovo svi – i Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija i DEMOS i NDP i NPS, čak i DNS i SPS. U Vladi Srpske treba da sjedi osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata. Stvar je daleko zanimljivija ukoliko se zna da bi mjesto u Vladi Srpske trebao da dobije i Pokret za državu, koji je SNSD-u nedavno omogućio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Srebrenka Golić nakon tri mandata odlazi iz Vlade i to u Vijeće naroda RS-a. Golić će naredne četiri godine najvjerovatnije biti predsjedavajuća Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a. S obzirom na to da je njen dosadašnji resor više nego značajan, pogotovo sektor za prostorno planiranje, ovo ministarstvo će sigurno pripasti SNSD-u, iako mu se nadaju i lider socijalista Petar Đokić i prvi čovjek Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

 Mislim da ćemo dobiti najmanje dva ministarstva. Sigurno je da će Petar Đokić ostati na čelu Ministarstva energetike i rudarstva. Socijalisti su napravili odličan rezultat na izborima i mislim da će nam pripasti još jedno značajnije ministarstvo, kazao je jedan od članova SP-a.

Poslanik Nebojša Vukanović kaže za Oslobođenje da će se prilikom formiranja nove Vlade Srpske otkriti da li je Pokret za državu prodao vjeru za večeru, odnosno politička uvjerenja za mjesto u Vladi. Vukanović smatra da je sve dogovoreno već ranije i da sada slijedi realizacija dogovorenog.

POLA PAKETA

– Ne vjerujem da će DNS i SPS dobiti ministarske fotelje. Njima će baciti mrvice da vide kako će se ponašati. Ništa bolje nisu ni zaslužili. Pravo je pitanje šta će dobiti Pokret za državu. Već su dobili mjesto potpredsjednika u parlamentu Srpske, ali to je tek pola “paketa” u znak zahvalnosti što su SNSD-u izručili četvrtog delegata za Dom naroda. Ostaje da se vidi šta će im Dodik odrezati kada bude iznio tortu, istakao je Vukanović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0