instant fap

Svjetski dan zaštite životinja u Sanskom Mostu

Svjetski dan zaštite životinja u Sanskom Mostu

Svjetski dan zaštite životinja počeo se obilježavati još 1931. god. tokom konvencije ekologa u Firenci, a njegov cilj jeste da se skrene pažnja na položaj ugroženih životinja.

Udruženja za zaštitu životinja i danas širom svijeta obilježavaju ovaj dan kako bi se povećala svijest o našem odnosu prema životinjama. I aktivisti udruženja “Prijatelji životinja” – Sanski Most su danas na simboličan način obilježili ovaj značajan dan u Sanskom Mostu, obilazeći lokacije napuštenih pasa širom grada pri čemu smo podijelili preko 40 kg hrane. Naš najveći problem i dalje nažalost jesu napušteni psi ili tačnije ne provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH. Napuštanje životinja od strane njihovih vlasnika je direktan generator problema, a zabranjen je članom 4 Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, ali ono što dovodi do masovnog napuštanja životinja je politika nekažnjavanja osoba koje napuštaju životinje.

Time se enormno povećava broj napuštenih životinja na ulicama. Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH je, između ostalog, predviđeno i formiranje jedinstvenog državnog registra kućnih ljubimaca i mikročipovanje istih, što dosada nije urađeno… Više o ovoj problematici i generalnu poruku svih aktivista možete pronaći na: http://tacno.net/prijatelji-zivotinja-2/aktivisti-za-prava-zivotinja-porucuju-da-je-mucenje-i-ubijanje-zivotinja-krivicno-djelo/ A ispred udruženja “Prijatelji životinja” – Sanski Most poručujemo da planiramo još akcija i edukativnih radionica/aktivnosti, koje bi uz podršku lokalnih medija i građana trebale doprinijeti boljem sutra za naše štićenike ali i za sve nas.

FOTOGALERIJA

KOMENTARI