instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Tadić i Nikolić u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije

Tadić i Nikolić u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije

Na predsjedničkim izborima u Srbiji vodi lider lider Demokratske stranke i koalicije “Izbor za bolji život” Boris Tadić sa 24,81 posto osvojenih glasova, dok je drugi Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić sa 24 posto, podaci su Republičke izborna komisija na osnovu obraćnog glasačkih listića sa 25,98 posto biračkih mjesta.

Treći je lider Socijalističke partije Srbije i kandidat Koalicije SPS – PUPS – Jedinstvena Srbija Ivica Dačić sa 15,76 posto glasova, četvrti lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 7,34 posto glasova, a Zoran Stanković iz Ujedinjenih regiona Srbije osvojio je 6,99 posto glasova.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kao kandidat koalicije “Preokret” je šesti sa 4,61 posto glasova, na sedmom mjestu je kandidatkinja Srpske radikalne stranke Jadranka Šešelj sa 3,76 posto glasova.

Vladan Glišić iz Grupe građana “Dveri” osvojio je 2,32, kandidat grupe građana Pokret radnika i seljaka Zoran Dragišić 1,71 posto glasova.

Muamer Zukorlić ispred Grupe građana osvojio je 1,52 posto glasova, a Ištvan Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara 1,40 posto. Slijedi Danica Grujičić iz Socijaldemokratskog saveza 0,77 posto glasova.

U novom sazivu parlamenta Srbije od 250 poslaničkih mjesta, najviše će pripasti Srpskoj naprednoj stranci (SNS) 72, a druga po jačini biće Demokratska stranka (DS) sa 67 mjesta, dok je treća koalicija SPS-PUPS-JS sa 48 poslanika, saopštio je CeSID uslovnu procjenu.

Četvrta po jačini je Demokratska stranka Srbije (DSS) sa 20 poslanika, peti je LDP-Preokret sa 19, šesti su Ujedinjeni regioni Srbije (URS) sa 17 poslanika.

Od manjinskih lista u parlamentu su ušli Savez vojvođanskih Mađara sa šest poslaničkih mjesta i vlaška stranka Nijedan od ponuđenih odgovora (NOP) sa jednim poslanikom.

Prema uslovnoj procjeni CeSID-a, među deset izborniih lista koje nisu prešle cenzus je i Srpska radikalna stranka (SRS), koja je osvojila 4,6 posto, a za prelazak cenzusa od pet odsto joj je potrebno još najmanje 16.000 glasova, ako stignu sa Kosova.

Ostale izborne liste nisu prešle cenzus, a najbliži cenzusu su Dveri koje imaju 4,4 posto i potrebno im je 25.000 glasova.

Ni manjinske albanske i crnogorske stranke nisu prešle cenzus.

(DEPO.ba)

KOMENTARI