instant fap

Tahan havla jedna od omiljenih delikatesa

Tahan havla jedna od omiljenih delikatesa

Recept za proizvodnju tahan halve, šećerne delikatese koja porijeklo vodi s Bliskog istoka, porodica Alihodžić iz Sarajeva ljubomorno čuva već duže od jednog stoljeća. Prema riječima kolačara Mirsada Alihodžića, koji je nastavio porodičnu tradiciju, riječ je o orijentalnoj slastici koja je na naše prostore stigla u vrijeme turskih osvajanja te se vremenom proširila i postala vrlo popularna u svim zemljama Balkana.

 „Moj djed je zanat izučio u Sarajevu, kod jednog poslastičara iz Turske. Naučio je kako se pravi halva, lokumi i drugi orijentalni kolači. Znanje je potom prenio na moga oca, a ja sam nastavio gdje su oni stali.“, kaže Alihodžić. Dodaje kako postoji više vrsta halvi, međutim, tahan halvu ovaj kolačar stavlja na prvo mjesto i smatra je „kraljicom svih kolača“. Dodaje kako je nekada ova poslastica bila toliko popularna u Sarajevu, da je na Baščaršiji postojala ulica koja se zvala Halvadžiluk.

10246427_496921887101625_6142164747561138356_n

Alihodžić ističe kako i sama riječ „halva“ potiče iz arapskog jezika i označava slatkiš, dok je naziv tahan drugo ime za susam, koji je jedan od glavnih sastojaka pomenutog kolača. „Napraviti tahan halvu je pravo majstorstvo, a pored susama glavni sastojci su pšenično brašno, šećer, vanilija, mast, med i čokolada. Sve to se u određenim omjerima miješa u specijalnim bakarnim kazanima na velikoj temperaturi.“, kaže ovaj kolačar.

Dodaje kako se cjelokupna smjesa miješa drvenim kašikama sve dok ne postigne određeni stepen gustoće, a zatim se oblikuje i hladi. Iako je već stotinama godina prisutna na ovim prostorima, tahan halva je relativno nepoznata kod mladih, tvrdi Alihodžić. „Često se čude i pitaju o čemu se radi. Pitaju je li riječ o germi ili siru, ali kada jednom probaju uvijek je traže.“, kaže on. Tvrdi kako je ova delikatesa zdrava i izuzetno bogata sastojcima koji tijelu daju neophodnu energiju.

KOMENTARI