Tahan havla jedna od omiljenih delikatesa

HomeLokalne temeSanski Most

Tahan havla jedna od omiljenih delikatesa

ZBOG NEPOVOLJNIH VREMENSKIH PRILIKA ODGOĐENO ZAPRAŠIVANJE KOMARACA

Recept za proizvodnju tahan halve, šećerne delikatese koja porijeklo vodi s Bliskog istoka, porodica Alihodžić iz Sarajeva ljubomorno čuva već duže od jednog stoljeća. Prema riječima kolačara Mirsada Alihodžića, koji je nastavio porodičnu tradiciju, riječ je o orijentalnoj slastici koja je na naše prostore stigla u vrijeme turskih osvajanja te se vremenom proširila i postala vrlo popularna u svim zemljama Balkana.

 „Moj djed je zanat izučio u Sarajevu, kod jednog poslastičara iz Turske. Naučio je kako se pravi halva, lokumi i drugi orijentalni kolači. Znanje je potom prenio na moga oca, a ja sam nastavio gdje su oni stali.“, kaže Alihodžić. Dodaje kako postoji više vrsta halvi, međutim, tahan halvu ovaj kolačar stavlja na prvo mjesto i smatra je „kraljicom svih kolača“. Dodaje kako je nekada ova poslastica bila toliko popularna u Sarajevu, da je na Baščaršiji postojala ulica koja se zvala Halvadžiluk.

10246427_496921887101625_6142164747561138356_n

Alihodžić ističe kako i sama riječ „halva“ potiče iz arapskog jezika i označava slatkiš, dok je naziv tahan drugo ime za susam, koji je jedan od glavnih sastojaka pomenutog kolača. „Napraviti tahan halvu je pravo majstorstvo, a pored susama glavni sastojci su pšenično brašno, šećer, vanilija, mast, med i čokolada. Sve to se u određenim omjerima miješa u specijalnim bakarnim kazanima na velikoj temperaturi.“, kaže ovaj kolačar.

Dodaje kako se cjelokupna smjesa miješa drvenim kašikama sve dok ne postigne određeni stepen gustoće, a zatim se oblikuje i hladi. Iako je već stotinama godina prisutna na ovim prostorima, tahan halva je relativno nepoznata kod mladih, tvrdi Alihodžić. „Često se čude i pitaju o čemu se radi. Pitaju je li riječ o germi ili siru, ali kada jednom probaju uvijek je traže.“, kaže on. Tvrdi kako je ova delikatesa zdrava i izuzetno bogata sastojcima koji tijelu daju neophodnu energiju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: