instant fap

Tomina prioritet u 2020.

Tomina prioritet u 2020.

Rukovodstvo Mjesne zajednice Tomina, bilo je organizator i domaćin sastanka mještana ove MZ i čelnika lokalne vlasti. Cilj ovog sastanka je bio da se prisutni međusobno upoznaju sa aktivnostima rukovodstva MZ na programu realizacije projekata infrastrukture na širem području Tomine. Domaćini ispred Tominjana Hasib Kumalić i Dževad Kerić su podnijeli cjelovitu informaciju o projektu obnove kompletne lokalne putne infrastrukture na području cijele Mjesne zajednice. 

Već se na računu posebno otvorenom za ovaj projekat nalazi prikupljeno oko 115 000 maraka. Akcija prikupljanja sredstava teče nesmetano, većina Tominjana je uzela učešće, zbog čega se Kerić i zahvalio svojim komšijama na odlučnosti da se najveća poslijeratna investicija u ovoj Mjesnoj zajednici realizira u ovoj godini. 

„Večerašnji skup u Tomini je pokazao snagu i jedinstvo mještana, a posebno mi je drago što smo ugostili predstavnike Općine Sanski Most i federalnog zastupnika, Asima Kambera. Ono što moram kazati jeste da smo u svojim projektima već došli u fazu njihove realizacije. Moram napomenuti da smo od početka novembra prošle godine pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za asfaltiranje kompletnog sela. Mještani su dali veliki doprinos u prikupljanju sredstava, a posebno moram podvući da je podrška lokalnih vlasti i načelnika Hasanbegovića doprinijela da projekat zaživi u ovoj fazi.  Sredstva koja su nam ranije obećana već su ušla u program Fonda za komunalne djelatnosti i infrastrukturu i mi očekujemo da će do ljeta projekat u vrijednosti od 400 hiljada maraka biti zaključen. Posebno moram pomenuti projekat izgradnje trotoara, koji se implementira paralelno, i koji kreće u mjesecu martu, koji je također vrijedan oko 400 hiljada maraka. Znači, ovo su generacijski projekti za našu Tominu i to možemo zahvaliti Općini Sanski Most i posebno mojim mještanima koji su uporni da ovaj projekat privedemo kraju“, istakao je Kerić. 

Predsjednik Kluba vijećnika SDA Mensur Seferović, prezentirao je prisutnima detalje programa Komunalnog fonda za 2020. godinu, u kojoj su predviđena sredstva od 400 000 maraka za realizaciju projekata infrastrukture u Tomini. „Klub vijećnika SDA će jednoglasno stati uz ovaj program i podržati ga već na narednoj sjednici vijeća. Vjerujem da će i sve druge stranke pružiti podršku projektima na području naše cijele općine“, istakao je Seferović. 

Čelnici Mjesne zajednice su se zahvalili Seferoviću na podršci u rješavanju problema i sanaciji kvarova na lokalnom vodovodu koji su otklonjeni, čime su se stekli uslovi za redovno snabdijevanje mještana kontrolisanom i zdravom vodom. 

U ime mještana Tomine, posebnu zahvalnost i na dosadašnjoj suradnji je izrazio hadži Hasan Mušić. „Želim da se u ime mještana zahvalim na dolasku ovih ljudi iz Općine koji su nas podržali i mi trebamo kao zajednica dati svoj doprinos da se pristupi radovima ove godine. Posebno se zahvaljujem gospodinu Kamberu i želim da ga Allah poživi dugo“, kazao je Mušić. 

Poslanik u Parlamentu Federacije BiH Asim Kamber, prisutne Tominjane je upoznao sa projektima koji se realiziraju u 2020. sa federalnog nivoa, sa posebnim naglaskom na trotoaru koji će se graditi na magistralnoj cesti M-15. „S obzirom da je potpisan ugovor za ovaj projekat, očekujem da će radovi već naredni mjesec početi.Mi smo još u prošloj godini s Tominjanima dogovorili njihove prioritete i moram reći da sam kao federalni zastupnik animirao predstavnike Direkcije cesta FBiH i ovom prilikom im se i zahvaljujem. Prošlog ljeta su urađeni svi potrebni premjeri i projektna dokumentacija, a vrlo brzo treba da počnu radovi koji će osigurati mnogo veću sigurnost građana koji se kreću uz ovu magistralnu prometnicu od benzinske pumpe do škole u Vrhpolju. Projekat će ići u dvije faze i njegova vrijednost biće veća od 400 hiljada maraka“, istakao je Kamber. 

Važnost ovog projekta za mještane Tomine je utoliko veća što će ovaj trotoar predstavljati veću sigurnost za mještane i posebno djecu koja ovom prometnicom svakodnevno idu do škole. „ 

KOMENTARI