instant fap
NaslovnicaVijesti

Tri hrvatska grada najugroženija od potresa

Tri hrvatska grada najugroženija od potresa

Serija jakih potresa koji od utorka ponovo tresu sjevernu Italiju ponovno je aktualizirala priču o ugroženosti naše zemlje od tih razornih sila prirode. Snježan Prevolnik s Geofizičkog odsjeka PMF-a otkrio je tri najugroženija područja u Hrvatskoj.

Naime, s obzirom da se potres koji je pogodio sjever Italije osjetio i u Hrvatskoj, od Istre pa sve do sjeverozapadne Hrvatske, na pitanje kako se ova serija potresa u Italiji može odraziti na naše područje, geofizičar Snježan Prevolnik kaže da, općenito gledajući, ovi potresi ne mogu utjecati na naše područje.

“Međutim, kod nas se dobro zna koja su najugroženija područja, a zna se i magnituda potresa. No, nema točne prognoze kada će Hrvatsku zadesiti potres i kakav će pritom biti”, kazao je Prevolnik za Novi list.
Najugroženija područja od potresa u Hrvatskoj su južna Dalmacija, točnije područje od Stona do Dubrovnika, sjeverno Primorje od Rijeke do Senja te zagrebačko područje. Od navedenih područja seizmolozi predviđaju da je najugroženije ono oko Dubrovnika, koje bi mogao zadesiti jak potres za koji hrvatski seizmolzi predviđaju da bi se mogao kretati oko 7,5 stupnjeva po Richteru.

Inače, do serije jakih potresa u sjevernoj Italiji, prema mišljenju Prevolnika, došlo je zbog kompresijskog djelovanja, zbog čega je došlo do akumulacije energije nakon čega su uslijedila puknuća.