instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Turska upozorila Izrael zbog izgradnje novih stambenih objekata

Turska upozorila Izrael zbog izgradnje novih stambenih objekata

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske je u pisanom saopćenju upozorilo da aktivnosti izgradnje novih stambenih objekata koje Izrael konstantno provodi na palestinskom teritoriju predstavljaju direktno kršenje odredaba međunarodnog prava.

U saopćenju se oštro osuđuje raspisivanje tendera za izgradnju 551 stambene jedinice na teritoriji Zapadne obale.

“Sve aktivnosti izgradnje novih naselja koje Izrael provodi na palestinskom teritoriju predstavljaju direktno kršenje međunarodnog prava. Također, napori koje ulaže Izrael da u okviru domaćih zakonskih okvira legitimizira bespravnu gradnju naselja na palestinskom teritoriju ne može biti opravdanje za spomenute aktivnosti”, saopćeno je iz središta turske diplomatije, prenijela je agencija Anadolija.

Nelegalna gradnja naselja koju provodi Izrael u velikoj mjeri narušava regionalnu stabilnost i realizaciju modela “dvije države za dva naroda”.

“Međunarodna zajednica mora pokazati da neće tolerirati nelegalnu gradnju, i s tim u vezi mora poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osigurala regionalna stabilnost i dugoročan mir”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.

KOMENTARI