instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Zemljama zapadnog Balkana predstoji ekonomski teška godina

Zemljama zapadnog Balkana predstoji ekonomski teška godina

Zemljama zapadnog Balkana predstoji ekonomski teška godina – upozorava Svjetska banka i napominje da je stopa nezaposlenosti u regionu, u prosjeku, 23 procenta, što je duplo više u odnosu na zemlje EU.

Razlog je jačanje krize u evrozoni, koja se negativno odražava na trgovinu, investicije i potrošnju. Kratkoročni socijalno-ekonomski izgledi za BiH, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju su – teški.

Glavni izazov za ove zemlje je – fiskalni.

Javni dug je visok, pogotovo u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji. Ove zemlje nalaze se pred značajnim izazovom konsolidacije i obaranja javnog duga.

Iz Svjetske banke upozoravaju da Fiskalna konsolidacija ne može da bude provedena bez kontrole plata i penzija i jačanja Fiskalne discipline u javnom sektoru.

Naglašava se i da politička dešavanja, kao što su izbori i Formiranje organa vlasti, odlažu primjenu ionako teških odluka koje se nalaze pred zemljama zapadnog Balkana.

Takođe, iz Svjetske banke pozivaju vlade zemalja zapadnog Balkana na odgovoran pristup reFormama i snažnoj ekonomskoj politici.

Poziva se na početno smanjivanje javnog duga, a zatim i na reformu socijalnog sektora, unapređivanje vladavine prava, a samim tim i klime za investicije.

U Briselu smatraju da region zapadnog Balkana nije toliko pogođen ekonomskom krizom kao što je to slučaj sa nekim zemljama članicama EU i da su reforme povezane sa proširenjem ipak ublažile neke od udara.

Tako se navodi da Evropska komisija već radi na Formiranju novog IPA 2 Fonda, koji će, kao i IPA Fond biti povezan sa pristupnim procesom, ali će imati više sektorski pristup Finansijskoj pomoći za zemlje u procesu evrointegracija – navode agencije.