U BiH djeluje oko 27 socijalnih preduzeća: Promet veći od 4 miliona KM

HomeVijestiBiH

U BiH djeluje oko 27 socijalnih preduzeća: Promet veći od 4 miliona KM

FUP uhapsio mladića iz Bihaća koji je prijetio ‘masakrom u školi’: Osumnjičen je za terorizam

U Sarajevu je danas održan okrugli stol pod nazivom “Mapirani modeli socijalnog poduzetništva u BiH”, na kojem su predstavljeni rezultati analize identificiranja socijalnih preduzeća u BiH koja trenutno djeluju u ovoj oblasti.

Također, na okruglom stolu se diskutovalo o aktivnostima vezanim za izradu zakonskog okvira iz oblasti socijalnog poduzetništva u BiH koji su u proceduri na različitim nivoima vlasti, te su usaglašeni daljnji koraci civilnog društva prema relevantnim institucijama.

Na današnjem skupu pokrenuta je i inicijativa uspostavljanja asocijacije socijalnih preduzeća i nevladinih organizacija koje će aktivno učestvovati u javnim konsultacijama za izradu zakonskih rješenja te raditi na jačanju kapaciteta socijalnih preduzeća i unapređenju njihove pozicije na tržištu.

Okrugli stol
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Amra Hadžić

“U proteklom periodu provedeno je istraživanje, te su na taj način prikupljeni podaci o svim pravnim subjektima koji djeluju u segmentu socijalnog/društvenog preduzetništva u BiH. Prikupljanje podataka za potrebe mapiranja pravnih subjekata na polju socijalnog/društvenog
preduzetništva provedeno je u periodu od 1. februara do 30. juna ove godine, te je obuhvatilo preko 200 pravnih subjekata od čega je 50 prepoznato kao potencijala socijalna preduzeća“, kazala je Amra Hadžić koordinatorica projekta.

Prema njenim riječima, nakon analize i istraživanja, mapirano je 27 socijalnih preduzeća.

“Ovih 27 socijalnih preduzeća ostvaruje promet od 4.120.991,00KM. i dobit od 187.762,00KM”, dodala je Hadžić.

Najviše socijalnih preduzeća dolazi iz poljopivrede djelatnosti njih 7, te proizvodanja odjeće, tekstila i suvenira njih 3.

Prema mjestu registracije najviše socijalnih preduzeća dolazi iz Sarajeva i to 7 registrovanih subjekata, Banja Luke i Bijeljine po 3, te Sanski Most i Modriče po 2.

Okrugli stol se realizovao u okviru projekta “Doprinos organizacija civilnog društva razvoju socijalnog poduzetništva“, čiju realizaciju finansira Evropska unija u okviru programa ‘’Civil Society Facility and Media action for Bosnia and Herzegovina 2016-2017’’, a koji realiziraju ‘’Fondacija lokalne demokratije’’ iz Sarajeva i Fondacija „Lara’’ iz Bijeljine. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0