instant fap

U BiH narednih dana kiša i grmljavina, upaljen žuti meteoalarm za danas i sutra

U BiH narednih dana kiša i grmljavina, upaljen žuti meteoalarm za danas i sutra

Promjena vremena se očekuje u nastavku sedmice u većini područja BiH gdje će preovladavati oblačno vrijeme praćeno kišom. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) za teritoriju BiH je upaljen žuti meteoalarm za danas i sutra zbog grmljavine i obilnijih padavina.

U srijedu (20.05.)će u našoj državi biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u poslijepodnevnim satima se očekuje postepen prestanak padavina. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 11 do 16, na jugu do 20 stepeni, a najviše dnevna od 13 do 19, na jugu od 22 do 25 stepeni.

Od četvrtka (21.05) moguća je postepena stabilizacija vremenskih prilika s više sunčanih sati. Samo ponegdje u centralnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu od 19 do 23 stepeni.

Trodnevna meteorološka prognoza za BiH (Foto: FHMZ)Trodnevna meteorološka prognoza za BiH (Foto: FHMZ)

U petak (22.05) će biti umjereno oblačno vrijeme gdje je prije podne ili krajem dana, u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima moguća kiša ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu od 19 do 23 stepeni.

Zbog obilnih padavina i grmljavine Evropski meteorološki servis za danas i sutra je aktivirao žuti meteoalarm za područje BiH.

Žuti meteolaram za BiH izdat za danas (Foto: FHMZ)Žuti meteolaram za BiH izdat za danas (Foto: FHMZ)

Žuti meteoalarm za danas je, između ostalog, najavljen za Sarajevo, Banju Luku, Livno, Bihać, Višegrad gdje se osim obilnih padavina očekuje i grmljavina, dok će u Mostaru i Trebinju biti stabilno vrijeme bez padavina, a za sutra je također za cijelo područje BiH izdat meteoalarm, a najveće padavine se očekuju u istočnom dijelu zemlje.

Postoji rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama. 

Žuti meteolaram za BiH izdat za sutra (Foto: FHMZ)Žuti meteolaram za BiH izdat za sutra (Foto: FHMZ)

Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali je potreban oprez pogotovo prilikom planiranja aktivnosti koje su izložene najavljenim meteorološkim prilikama. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima i slijedite uputstva koja su izdale nadležne institucije.

KOMENTARI