instant fap

U Evropi rastu ksenofobija i rasizam

U Evropi rastu ksenofobija i rasizam

Moramo imati hrabrosti da se suočimo i zaštitimo naše zajedničke evropske vrijednosti, naglasila je evropska komesarka za sigurnost Cecilia Malmstrom

Evropska komesarka za sigurnost Cecilia Malmstrom upozorila je na porast rasizma i ksenofobije u Evropi.

Malstrom je dodala da bi na sljedećim izborima u Evropski parlament mogli doći predstavnici ekstremističkih i nasilnih pokreta ukoliko se države članice ne aktiviraju u borbi protiv njihovog uticaja.

– Nećemo pobijediti nasilni ekstremizam ukoliko proučavamo populističku propagandu i demagogiju koja predstavlja osnov za ideološko nasilje u Evropi, izjavila je Malmstrom uoči sastanka sa visokim evropskim zvaničnicima u Bruxellesu.

Ona je na konferenciji za novinare istakla da nikada od Drugog svjetskog rata nisu zabilježeni ovakvi ekstremni nastupi u političkim pokretima, kao što se to dešava danas. Malstrom je istakla da se u nekim zemljama može primijetiti da su izabrani i neonacisti.

– Potrebno je da evropski zvaničnici stanu ukraj ovakvim propagandama. Moramo imati hrabrosti da se suočimo i zaštitimo naše zajedničke evropske vrijednosti, naglasila je Malmstrom. Ona je pozvala i na osudu svih političkih pokreta koji promovišu ksenofobiju i mržnju.

– Došlo je vrijeme da se shvati da je nasilni ekstremizam postao najveća prijetnja sigurnosti, rekla je Malmstrom.

 

(oslobodjenje)

KOMENTARI