instant fap

U “Famosu” opustošeno sve što je vrijedilo

Gotovo cjelokupna imovina preduzeća „Famos“ iz Sanskog Mosta, uključujući radne strojeve, inventar, pa čak i limeni krov, te zaštitnu ogradu, u potpunosti je opustošena i pokradena, a upravna zgrada i radni krug ovog preduzeća daju sablasnu sliku, upozorili su iz sindikata ove firme.

– Sve što je vrijedilo, pokradeno je, a imovina firme je u potpunosti opustošena. Preduzeće je godinama prepušteno samo sebi i o njemu niko ne vodi računa, istakao je predstavnik radnika Muharem Felić. On je rekao kako radnici odgovornima smatraju kantonalne vlasti, koje su trebale da zaštite imovinu firme. – Strojevi su demontirani i prodani u staro željezo. Bilo je tu vrijednih strojeva koji su i danas mogli raditi, tvrdi Felić. Općinsko vijeće u Sanskom Mostu nedavno je zatražilo da u Unsko-sanski kanton donesen zakon kojim bi imovina firmi u državnom vlasništvu bila prenesena u nadležnost lokalnih vlasti, kako bi se lakše i efikasnije zaštitila.

Sličnu sudbinu u Sanskom Mostu doživjela su i druga preduzeća koja se još nalaze u državnom vlasništvu ili je u njima proces pretvorbe vlasništva okončan neuspjehom. Sansko preduzeće „Famos“ nekada se nalazilo u sastavu istoimenog holdinga i proizvodilo je spojnice za vozila. U poslijeratnom periodu firma je izdvojena iz spomenutog holdinga i nekoliko pokušaja njene privatizacije okončano je neuspjehom. Najveći problem u tom procesu bili su imovinski odnosi, jer je veći dio imovine pod bankarskom hipotekom. Na spisku preduzeća se još nalazi oko tridesetak bivših radnika koji su bez posla, te zdravstvenog i socijalnog osiguranja.

KOMENTARI