instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

U posljednja dva mjeseca FUP spriječio dva najavljena samoubistava kod djece

U posljednja dva mjeseca FUP spriječio dva najavljena samoubistava kod djece

Interpol je obavijestio entitetsko Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a da je za 3. mart najavljeno masovno samoubistvo mladih osoba na društvenoj mreži TikTok.

Inspektor Federalne uprave policije Saša Petrović govorio je za N1 upravo o ovoj temi.

Naveo je da je jako teško kontrolisati ovakve stvari.

“Djeci u ovim vremenima nedostaje izazova i uzbuđenje. Također, povećana je upotreba društvenih mreža i dovoljno je da neko smisli ovakav ‘izazov’ i sigurno će jedan broj djece krenuti za njim”, rekao je Petrović.

Naveo je i jedan zabrinjavajući podatak.

“Što se tiče Bosne i Hercegovine nije kritično kako zvuči. Nismo naišli na slučaj koji nismo spriječili prije izvršenja. Imali smo dvije najave samoubistva, u posljednja dva mjeseca, kod djece koje smo spriječili”, kazao je Petrović.

Na pitanje da li je moguće lociranje osobe koja pokreće ovakvu vrstu izazova, inspektor je odgovorio:

“Moguće je, digitalni kao i svaki drugi trag je moguće identifikovati. Pozivom dobijamo podatke od drugih članica interpola, ako je osumnjičena osoba van BiH. Konkretno ovaj slučaj je krenuo iz Rusije“.

Naravno, poručio je, najbitniji je razgovor djetata sa roditeljem.

“Bolje je, po meni, ući u privatnost nego trpiti posljedice. Problem je što su roditelji mnogo slabije tehnološki edukovani od svoje djece. Bitna je i komunikacija kroz školu – nastavnika ili pedagoga sa djetetom”, poručio je Petrović.

KOMENTARI