instant fap

U proteklih 13 godina na Kosovu ubijeno više od 1.000 Srba

Predsjednici četiri srpske opštine sa sjevera Kosova i Metohije uputili su danas otvoreno pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu u kojem su naveli da su srpska zajednica i četiri opštine na sjeveru Kosova ozbiljno ugroženi, te istakli da je u proteklih 13 godina na Kosovu ubijeno više od 1.000 Srba.

U pismu se ocjenjuje da je zbog brojnih ubistava, incidenata i pritisaka bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji zabrinjavajuća, a da su naročito ugroženi životi i ljudska prava i slobode pripadnika srpske etničke zajednice.

Oni su naveli da je nekoliko desetina hiljada srpskih kuća i stanova i dalje uzurpirano, spaljeno i porušeno, kao i da nekoliko stotina hiljada Albanaca nije razoružano, uprkos tome što to predviđa Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

“Zabrinjava činjenica da više od hiljadu Albanaca počinilaca ubistava i drugih teških krivičnih dela protiv Srba ima punu slobodu kretanja i učestvuje u javnom i političkom životu, jer nisu sudski procesuirani”, navodi se u pismu.

Predsjednici opština sa sjevera Kosova i Metohije naveli su da određeni međunarodni faktori i centri moći zajedno sa alabanskim liderima iz Prištine nastoje da primjenom sile okončaju projekat kosovske nezavisnosti.

Oni su u pismu Ban Ki-moonu ukazali na to da se Rezolucija 1244 krši i zloupotrebljavaju UN i njena dokumenta, te naglasili da se napadi na Srbe i četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije vrše organizovano.

U pismu se navodi da se mora uvažavati realno stanje na terenu i demokratski izražena volja srpskog naroda na sjeveru Pokrajine, da se za sve probleme moraju naći politička rješenja, te da su međunarodne misije dužne da poštuju povjerene mandate i praktično pokazuju statusnu neutralnost i vode brigu o bezbjednosti Srba i drugih građana u Pokrajini.

Predsjednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ocijenili su da je predstojeća posjeta Ban Ki-moona Srbiji odlična prilika da se sagledaju problemi.

Oni su izrazili nadu da će se generalni sekretar UN sastati tokom posjete i sa predstavnicima kosovskih Srba i UNMIK-a, kao i da će ta posjeta pozitivno uticati na poboljšanje političko bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova.

Generalni sekretar UN počinje danas višednevnu posjetu zemljama zapadnog Balkana.

(Srna)

KOMENTARI