instant fap

UNESCO izrazio saoučešće povodom smrti profesora Amira Pašića

UNESCO izrazio saoučešće povodom smrti profesora Amira Pašića

Povodom smrti Amira Pašića, profesora arhitekture koji je rukovodio obnovom Starog mosta, oglasili su se iz UNESCO-a izraživši saučešće porodici i prijeteljima.

Pašić je bio međunarodni naučnik i profesor arhitekture, te bivši voditelj arhitektonskog odjela Istraživačkog centra za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) u Istanbulu, Turska.

“Želim odati počast sjećanju na Amira Pašića i nevjerojatnom doprinosu koji je dao u obnovi i očuvanju kulturne baštine. Značajna je bila njegova interdisciplinarna stručnost i predanost kulturnoj baštini, posebno prema obnovi Staromostnog prostora Grad Mostar”, rekao je Lazare Eloundou Assomo, direktor UNESCO-ve svjetske baštine.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1990-ih, uništen je veći dio grada Mostara i Starog mosta. Uz potporu Amira Pašića i međunarodnog znanstvenog odbora kojeg je osnovao UNESCO, Stari most je obnovljen, mnoge zgrade u Starom gradu su obnovljene. Područje je nakon rekonstrukcije 2005. godine upisano na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Amir Pašić je podijelio svoje iskustvo stečeno obnovom mostarskog mosta kako bi vodio druge napore UNESCO-ve svjetske baštine u postkonfliktnoj obnovi, posebice u drevnom gradu Alepu. U junu 2015. formirao je grupu multidisciplinarnih međunarodnih stručnjaka koji su dali temelje za razrađen pristup postkonfliktnoj obnovi na Bliskom istoku.

“UNESCO odaje priznanje Amiru Pašiću za njegovu nepokolebljivu predanost očuvanju kulturne baštine, od koje je koristila ne samo njegova lokalna zajednica, nego i naučnici i praktičari iz svih regija svijeta koji su učili iz njegovog opsežnog znanja o urbanističkom planiranju i arhitektonskom naslijeđu. UNESCO izražava najdublje saučešće porodici i prijateljima Amira Pašića te će se s neizmjernom zahvalnošću sjećati njegove mudrosti i vodstva”, ističe se u saopćenju UNESCO-a.

KOMENTARI