Unikatni koncept Ford Shelby Cobra ide na aukciju

HomeAUTO

Unikatni koncept Ford Shelby Cobra ide na aukciju

Osvježeni Volkswagen Polo debituje 22. aprila

Unikatni koncept Ford Shelby Cobra bit će prodan na aukciji u augustu, a procjene govore da će novi vlasnik izdvojiti značajnu sumu novca.

Radi se o potpuno funkcionalnom konceptu proizvedenom, koji je inspirisan originalnom AC Cobrom, a interno je bio poznat pod imenom Daisy. Planovi za proizvodnju nikad nisu realizovani, pa je automobil postao istinski unikat i jedan od najprepoznatljivijih koncepata koje je Ford napravio u posljednje vrijeme.

Dizajniranje i proizvodnju koncepta nadgledao je Carroll Shelby, bivši potpredsjednik odjela za razvoj proizvoda Chris Theodore te potpredsjednik dizajna proizvoda J. Mays.

Automobil je baziran na aluminijskoj šasiji, naprijed i nazad je neovisni ovjes kao i kod Forda GT, a tu su i Brembo kočnice te sedmokrake BBS felge.

Koncept pokreće 6,4-litarski aluminijski V10 motor sa sistemom pomazivanja suhog korita. koji razvija 605 KS i koji je uparen sa Ricardo 6-stepenim manuelnim mjenjačem iz Forda GT. Snaga se prenosi na stražnje točkove. Automobil je trenutno u Theodoreovom vlasništvu te je legalan i registrovan za cestu.

Koliko je automobil dosad prešao, nije navedeno. Poznato je da ga je Shelby vozio 240 km na stazi u Kaliforniji tokom medijskog događaja u decembru 2003. godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: