instant fap
NaslovnicaAUTO

Unikatni koncept Ford Shelby Cobra ide na aukciju

Unikatni koncept Ford Shelby Cobra ide na aukciju

Unikatni koncept Ford Shelby Cobra bit će prodan na aukciji u augustu, a procjene govore da će novi vlasnik izdvojiti značajnu sumu novca.

Radi se o potpuno funkcionalnom konceptu proizvedenom, koji je inspirisan originalnom AC Cobrom, a interno je bio poznat pod imenom Daisy. Planovi za proizvodnju nikad nisu realizovani, pa je automobil postao istinski unikat i jedan od najprepoznatljivijih koncepata koje je Ford napravio u posljednje vrijeme.

Dizajniranje i proizvodnju koncepta nadgledao je Carroll Shelby, bivši potpredsjednik odjela za razvoj proizvoda Chris Theodore te potpredsjednik dizajna proizvoda J. Mays.

Automobil je baziran na aluminijskoj šasiji, naprijed i nazad je neovisni ovjes kao i kod Forda GT, a tu su i Brembo kočnice te sedmokrake BBS felge.

Koncept pokreće 6,4-litarski aluminijski V10 motor sa sistemom pomazivanja suhog korita. koji razvija 605 KS i koji je uparen sa Ricardo 6-stepenim manuelnim mjenjačem iz Forda GT. Snaga se prenosi na stražnje točkove. Automobil je trenutno u Theodoreovom vlasništvu te je legalan i registrovan za cestu.

Koliko je automobil dosad prešao, nije navedeno. Poznato je da ga je Shelby vozio 240 km na stazi u Kaliforniji tokom medijskog događaja u decembru 2003. godine.

KOMENTARI