instant fap

Više od polovine Amerikanaca vjeruje da će Obama pobijediti

Više od polovine anketiranih Amerikanaca vjeruje da će predsjednik Barack Obama osvojiti i drugi mandat, dok više od trećine smatra njegovog republikanskog izazivača pobjednikom izbora, pokazala je posljednja Gallupova anketa.

Anketa je provedena između 27. i 28. oktobra, prije nego što je uragan Sandy pogodio američku istočnu obalu. Anketa je pokazala da 54 posto Amerikanaca vidi Obamu kao pobjednika izbora a 34 posto vjeruje da će Romney biti budući američki predsjednik.

Rezultati ankete slični su ranijim Gallupovim anketama objavljenim u maju i augustu, prenosi Xinhua.

Demokrati su relativno sigurniji u pobjedu svog kandidata, a 86 posto anketiranih Demokrata prognoziralo je Obaminu pobjedu. Ukupno 71 posto Republikanaca vjeruje da će Romney pobjediti, a skoro petina članova te stranke izjavila je da će njihov kandidat izgubiti od Obame.

Neopredjeljeni birači vjeruju da će Obama pobjediti s 52 naprema 32 posto.

Tijesna Obamina prednost mogla bi biti rezultat njegovog statusa aktuelnog predsjednika, dok nalazi ankete pokazuju manjak povjerenja Republikanaca u njihovog kandidata, navode Gallupov analitičar Andrew Dugan i glavni urednik Frank Newport u analizi nove ankete javnosti.

Aktuelni predsjednici obično imaju blagu prednost u anketama javnosti kao eventualni pobjednici za reizbor, što su pokazale Gallupove ankete tokom predsjedničkih izbora  1996. i 2004. godine.

KOMENTARI