instant fap

Za čim danas čeznemo

Za čim danas čeznemo

“Sve dok se ijedno biće na ovom svijetu iskreno moli za našu dušu, za nas ima spasa”. – Isidora Bjelica

Mnogi od nas sebe nazivaju grešnima, a možda se odista smatraju takvima. No tek trpljenje uvreda pokazuje kakvo je srce.

U trenucima kada se život opraštao od nje, ona je svom snagom svoje nekadašnje mladosti udisala još jedan dah novog života, novog jutra i nove želje. Novog buđenja.

Maštala je da osjeti dah beogradskog vjetra na svom ukopnulom licu. Sanjala je da joj neko obavije praznu dušu,da se ogleda u nečijoj duši ili da upravo njena duša postane nečije ogledalo. Uzor i pojam divljenja mnogima, a tako nemoćna i krhka pred sobom samom.

Za čim danas čeznemo? Znamo li zbog čega živimo? Ispunjavamo li život godinama ili godine životom? Žurba izjeda našu mladost, vrijeme nas jede i goni, a mi se ne osvrćemo, žurimo. Koji kompas slijedimo?

Zaista je potrebna velika snaga da se čovjek suoči sam sa sobom, a kamoli s vremenom koje ga goni, cijepa i proždire. Budimo hrabri. Zastanimo. Oslušnimo. Stanimo hrabro, s čistom i nemjerljivom željom ispred naših sujeta.

Da li nas to glas razuma doziva? Naučimo da volimo, naučimo da slušamo. Naučimo da zastanemo, da bi propustili druge. Odbacite sopstvene taštine i živite da biste voljeli, a ne samo da biste bili voljeni. Živite svoju legendu.

Znamo li šta se krije iza mračnog životnog tunela, ka kojem hitrimo? A kada nas velika, bijela svjetlost obasja, tada čivjek sabira uspomene filharmoniju duše. Plašimo li se da nećemo imati šta sabrati?

Sve dok čovjek ne izgubi dio sebe, ne shvati da je taj dio u sebi nosio.

Mladost vječna ogleda se u ljubavi, poštovanju, humanošću. Svako novo buđenje je nova prilika. Nova prilika da postanemo bolji ljudi. Nova predstava u kojoj sami birate svoje uloge. Nova prilika da postanete bolji čovjek, otac, majka, brat. Nova šansa da preuzmete ulogu, a ne da je drugi preuzimaju umjesto vas. Ne dozvolite da vas zle sile nadjačaju. Čvrsto upravljajte kormilom, jer vaše lađe vi ste kapetan.

Možda se pitate zašto dobri ljudi najviše pate?

Pate da bi naučili da zastanu, oslušnu i udahnu svaki dah koji im nebeski svod nosi. Da shvate da njihova istinska ljubav i čista, mirna duša mogu da nadjačaju život, sudbinu pa i ovo nesrećno vrijeme u kojem je čovjek sam sebe izgubio.

Za tekst “Za čim danas čeznemo”, autorica Ivana Sladojević, učenica 3. razreda banjalučke Gimnazije, osvojila je treće mjesto na ovogodišnjem Literarnom konkursu koji organizuje Klub Rotarakt iz Banjaluke.

KOMENTARI